Salgın hastalık döneminde gözlemlenen obsesyon ve kompulsiyonların psikolojik dayanıklılık açısından incelenmesi
The investigation of obsessions and compulsions in terms of psychological resilience in the epidemic period
  1. Tez No: 698887
  2. Yazar: ZEYNEP ATALAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ÇEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Salgın Hastalık, COVID-19, Obsesyon ve Kompulsiyon, Psikolojik Dayanıklılık, Epidemic Disease, COVID-19, Obsession-Compulsion, Psychological Resilience
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada salgın hastalık döneminde gözlemlenen obsesyon ve kompulsiyonlar psikolojik dayanıklılık açısından ele alınmıştır. Araştırmaya COVID-19 salgınına maruz kalmış 208 kişi gönüllü olarak katılım göstermiştir. Katılımcıların 107' si kadın (%51,4) ve 101' i erkeklerden (%48,6) oluşmaktadır. Katılımcılara“Sosyodemografik Bilgi Formu”,“Vancouver Obsesyon-Kompulsiyon Envanteri”ve“Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği”verilmiştir. Toplanan veriler SPSS 21.0 programı ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular incelendiğinde COVID-19 haber ve vaka takip etme sıklığı, COVID-19 belirtisi için beden tarama sıklığı, temizlik yapma sıklığındaki değişim ve psikolojik destek alma düşüncesi gibi değişkenlerle de hem obsesyon-kompulsiyon açısından hem de psikolojik dayanıklılık açısından anlamlı ilişki bulunmuştur. Obsesyon-kompulsiyon ile psikolojik dayanıklılık arasında toplam puan açısından farklılıklar bulunamamıştır. Fakat obsesyon-kompulsiyon için bulaşma alt boyutu ve psikolojik dayanıklılık için sosyal kaynaklar alt boyutu diğerlerine göre daha yüksek bulunmuştur. Erkeklerde istifleme, kadınlarda kendilik algısı, yapısal stil ve aile uyumu daha yüksek bulunmuştur. Bekar katılımcıların obsesyon-kompulsiyon puanı daha yüksekken evli katılımcıların kendilik algısı ve aile uyumu daha yüksek bulunmuştur. Bireylerin yaşları arttıkça kendilik algıları ve sosyal yeterliliklerinin arttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, obsessions and compulsions observed during the epidemic period were investigated in terms of psychological resilience. The research was conducted on a voluntary basis with 208 people (51,4% women, 48.6% men) who were exposed to the COVID-19 epidemic. Participants were given a Sociodemographic Information Form including questions about Covid-19, Vancouver Obsession-Compulsion Inventory and Adult Psychological Resilience Scale. Data was analyzed with SPSS 21.0 program. When the findings were examined, no difference was found between obsession-compulsion and psychological resilience in terms of total score. However, there are relationships in sub-dimensions. Contamination subscore of VOCE and social resources subscore of YİPDÖ were found to be higher than the others. Hoarding was higher in men, while self-perception, structural style, and family cohesion were higher in women. Single participants had higher obsession-compulsion scores, whereas married participants had higher self-perception and family adjustment. It was concluded that as individuals' age increased, their self-perception and social competence increased. Relationships were also found in terms of both obsession-compulsion and psychological resilience with variables such as the frequency of COVID-19 news and case follow-up, the frequency of body screening for COVID-19 symptoms, the change in the frequency of cleaning and the idea of getting psychological support.