Haliç Üniversitesi sağlık bölümleri okuyan öğrencilerinin kan ve vücut sıvıları ile bulaşan hastalıklar ve enfeksiyon kontrol önlemleri hakkındaki bilgi düzeyleri ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge level and behavior of students of Halic University health departments about diseases transmitted with blood and body liquids and infection control measures
- Tez No: 698896
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLBAHAR KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Öğrencileri, Bulaşıcı Hastalık, Bilgi Düzeyi, Health Students, Infectious Disease, Knowledge Level
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Mesleki uygulamalarda eğitim, enfeksiyon kontrol önlemlerine uyumun arttırılmasında ve temasın azaltılmasında temel öğe niteliği taşımaktadır. Bu çalışmada özellikle sağlık bölümünde okuyan öğrencilerin kan ve vücut sıvıları ile bulaşan hastalıklar ve enfeksiyon kontrol önlemleri hakkındaki bilgi ve davranış düzeylerinin araştırılması amaçlanmıştır. Haliç Üniversitesi Sağlık bölümlerinde öğrencilerden 190 birey rastgele seçilerek çalışmaya dahil edilmiştir. Yapılan araştırmada katılımcıların demografik verileri ve kan ve vücut sıvıları ile bulaşan hastalıklar ve enfeksiyon kontrol önlemleri hakkındaki bilgi düzeyleri ve davranışlarının belirlenmesinde anket kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25.0 paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Tanımlayıcı veriler sıklık yüzdeleri ile ortalama, standart sapma biçiminde verilmiştir. Ortalamaların karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Katılımcıların %53,2'si kadın ve %46,8'i erkektir. Katılımcılarda kan ve vücut sıvıları ile temas oranı %27,4 olarak bulunmuştur. Katılımcıların %33,9'u Hepatit B ve % 52,9'u Hepatit C taşıyıcısıdır. Katılımcıların kan ve vücut sıvısı ile enfeksiyon bulaşma bilgi düzeylerinin düşük olduğu bulunmuştur. Koruma önlemleri alt boyutunda temas olan katılımcıların bilgi düzeyleri temas olmayan katılımcılara göre daha yüksektir. Katılımcıların eğitim alma durumları ile kan ve vücut sıvı temas bilgi düzeyleri arasında ilişki bulunamamıştır. Araştırmamızda katılımcıların okudukları bölümlere göre kan ve vücut sıvı temas bilgi düzeyleri arasında farklılık bulunmamıştır. Araştırmamızda birinci sınıf öğrencileri staja çıkmadıklarından dolayı ve hastane ile temas etmedikleri için araştırmaya dahil edilmemişlerdir, ayrıca Tıp öğrencilerinin labratuvar deneğimlerine dayanarak baz alınmıştır. Sağlık çalışanlarının çalışma ortamına bağlı olarak kan ve vücut sıvısı ile bulaşan enfeksiyonlara maruziyetininortamına bağlı olarak kan ve vücut sıvısı ile bulaşan enfeksiyonlara maruziyetinin yüksek olduğundan, sağlık bölümü öğrencilerinin bilgilendirilmesinin gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Training of healthcare professionals is an essential element in increasing compliance with infection control measures and reducing exposure. In this study, it was aimed to investigate the knowledge and behavior levels of the students in the health department about diseases transmitted by blood and body fluids and infection control measures. 190 students were randomly selected from Haliç University Health Departments and included in the study. In the study, a questionnaire was used to determine the demographic data of the participants, their knowledge levels and behaviors about diseases transmitted by blood and body fluids and infection control measures. The data obtained were evaluated using the SPSS 25.0 package program. Descriptive data are given in the form of frequency percentages, mean, standard deviation. One-way analysis of variance was used to compare the means. 53.2% of the participants are women and 46.8% are men. The rate of contact with blood and body fluids was found to be 27.4% in the participants. 33.9% of the participants are Hepatitis B and 52.9% of the participants Hepatitis C carrier. It was found that the participants' knowledge of contamination with blood and body fluid was low. In the protection measures sub-dimension, the knowledge levels of the contact participants were higher than the non-contact participants. There was no relationship between the education status of the participants and their knowledge of blood and body fluid contact. In our study, no difference was found between the blood and body fluid contact knowledge levels of the participants according to the departments. Conclusion: It is thought that health department students should be informed, since the exposure of healthcare workers to infections transmitted by blood and body fluids is high depending on the working environment.