Over excessive ambition as reflected in three science fiction novels: Frankenstein, Solaris and Infernal Devices
Üç bilim kurgu romanında yansıtılan aşırı hırs: Frankenstein, Solaris ve Infernal Devices
  1. Tez No: 698906
  2. Yazar: KHULOD HASAN HUSAIN AL-GHREBAWI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESMA TEZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bilim, Fantastik Edebiyat, Bilim Kurgu, Epistemoloji, Steampunk, hırs, Frankenstein, Solaris ve Infernal Devices, Science, Fantastic Literature, Science Fiction, Epistemology, Steampunk, ambitions Frankenstein, Solaris and Infernal Devices
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tez, Mary Shelley'nin Frankenstein (1823), Stanislaw Lem'in Solaris (1970) ve KW Jeter'ın Infernal Devices (1987) isimli kitapları gibi bazı bilim kurgu romanlarında, bilimkurgunun bir tür olarak ortaya çıkışını ve onun bir bilim kurgu alt türü olarak steampunk'a doğru gelişimini çalışmaktadır. Bu araştırma, bahsi geçen üç romandaki bilim adamlarının kendilerini karanlığa sürüklemeleri üzerine odaklanmaktadır. Frankenstein romanının ana karakteri olan Victor, ölümü alt etmek isteyen ancak bu girişim sırasında ailesini trajik bir şekilde kaybeden hırslı bir bilim adamıdır. Solaris'in kahramanı Kelvin, Solaris okyanusunun, bir insan simülasyonunu nasıl yarattığını anlamaya çalışırken psikolojik bir çöküş yaşar. Infernal Devices romanının kahramanı olan George Dewar'ın çılgın bilim adamı ve mucit babası, bir robotun dünyayı yok etmeye çalışmasından dolayı kendi oğlunun bir kopyasını yaratır. Bu araştırma, farklı dönemlerde geçen romanların, insanın evreni fethetmek ve Tanrı rolünü oynamak istemesini, insanın açgözlülüğünü ve sınırsız bilimsel keşif arzusunu eleştirmek ve sorgulamak için bilimkurgudan yararlanmaktadır. Çalışmanın cevaplarını arayacağı sorular şunlardır: Çalışılan romanlardaki hırslı bilim adamları, kendilerini nasıl deliliğe sürükler? Bilimsel arzu, bilim adamlarının lanetlenmesine neden olan aşkınlık arzusuna nasıl dönüşür? Bilimsel keşifler ve icatlar insan doğası hakkında ne ortaya çıkarır? Steampunk, evrimi bilim kurgunun bir alt türü olarak geleceğe taşıyor mu?
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to explore the emergence of science fiction as a genre and its development into steampunk as a subgenre of science fiction in selected science fiction novels: Mary Shelley's Frankenstein (1823), Stanislaw Lem's Solaris (1970) and K. W. Jeter's Infernal Devices (1987). This research shows that the scientists in these novels drag themselves into darkness. Victor, the protagonists of Frankenstein, is an ambition scientist who wants to conquer death but tragically loses his family during this endeavour. Kelvin, the hero of Solaris, is psychologically devastated when he struggles to understand how Solaris ocean creates a simulation of people. The hero of the third novel, George Dewar's father, a mad scientist and inventor, creates a double of his own son as a robot tries to destroy the earth. The main argument of this research is that all these novels set in different eras draw on science fiction to criticize and question man's greedy and unrestricted desire for scientific discovery to the extent that they want to conquer the universe and play the role of God. The study will ask the following questions: How do the ambitious scientists in the novels drag themselves into madness? And how does the scientific desire turn into a crave for transcendence bringing about their damnation? What do these scientific explorations and inventions reveal about human nature? Does steampunk bring the evolution to the future as a sub-genre of science fiction?