Ahmet Rasim'in hayatı, hikâye ve romanları
Ahmet Rasim's life, stories and novels
  1. Tez No: 698919
  2. Yazar: UMMAHAN NERKİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAZLI GÖKÇEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmet Rasim, basın ve matbuat hayatı, gazetecilik, hikâye ve roman, Ahmet Rasim, press and printing career, journalism, story and novel
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 868
Özet
Ahmet Rasim (1865-21 Eylül 1932), II. Abdülhamit Dönemi, II. Meşrutiyet Dönemi, Mütareke ve Millî Mücadele Dönemi ile Cumhuriyet Dönemi'nde basın ve matbuat hayatı içerisinde yer almış, edebî faaliyetlerde bulunmuştur. Ahmet Rasim, 48 yıllık yazı hayatı boyunca şiir, mensure, hikâye, roman, çeviri, hatıra, mektup, sohbet, fıkra, deneme, makale, eleştiri, tarih ve monografi gibi çeşitli türlerde eserler vermiş; eğitim ve bilimsel gelişmelerle ilgili kitaplar kaleme almıştır. Ahmet Rasim'in dönemin gazete ve dergilerinde yayımlanan binlerce müstakil yazısı ile tefrika biçiminde neşredilen telif ve tercüme eserleri de vardır. Bu yazılarının büyük bir kısmı süreli yayın sayfaları arasında kalmıştır. Yazar, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaklaşık 15 ay Posta ve Telgraf Nezareti Fen Kalemi'nde kâtiplik görevinde bulunmuştur. 1886 yılında kısa bir süreliğine Bakırköy'deki Mekteb-i Behrami'de ve bir süre de Yahudi Alyans Mektebi'nde öğretmenlik yapmıştır. Yazar, iki kez Maarif Nezareti Encümen-i Teftiş ve Muayene üyeliği görevine getirilmiştir. 1927 yılında İstanbul Milletvekili seçilen yazar, III. ve IV. dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görev almıştır.“Ahmet Rasim'in Hayatı, Hikâye ve Romanları”isimli çalışmada Ahmet Rasim'in roman ve hikâyeleri ile gazetecilik faaliyetleri üzerinde durulmuştur.“Ahmet Rasim'in Hayatı, Edebî ve Siyasî Faaliyetleri”başlıklı ilk bölümde yazarın biyografisi, basın ve matbuat hayatındaki faaliyetleri ile eserleri hakkında bilgilere yer verilmiştir.“Ahmet Rasim'in Romanları ve Hikâyeleri”başlıklı ikinci bölümde yazarın roman ve hikâyeleri değerlendirilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise sonuç kısmı ile Ahmet Rasim'in gazete ve dergilerde yayımlanan yazılarının bibliyografyası bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ahmet Rasim (1865-21 September 1932) was involved in the press and printing careers and engaged in literary activities during the second Abdulhamit Period, the second Period of Legitimacy, the Armistice and the National Struggle Period, and the Republican Period. Throughout his 48-year writing path, Ahmet Rasim has given works from various genres such as poetry, prose, story, novel, translation, memoir, letter, conversation, joke, essay, article, criticism, history and monograph; he has written books on education and scientific developments. There are also thousands of independent articles belonging Ahmet Rasim, which have been published in newspapers and magazines of his period, along with his copyright and translation works published in the form of feuilleton. Most of his articles were allocated in periodicals. The author served as a clerk in the Postal and Telegraph Ministry Science Pen for about 15 months during the Ottoman Empire. In 1886, he briefly taught at the School of Behrami in Bakirköy and at the Jewish Alyans School for a while. For two times, the author was appointed to the membership of the Maarif Audit Council and Inspection and Examination. He was elected as a Member of Parliament in Istanbul in 1927 and served in the Grand National Assembly of Turkey in the third and the fourth cycles. In the study -“Ahmet Rasim's Life, Stories and Novels”- the focus has been on journalism activities as well as Ahmet Rasim's novels and stories. In the first chapter titled as“Ahmet Rasim's Life, Literary and Political Activities”, information about the author's biography, activities in press and printing life and his works are presented. In the second chapter“Novels and Stories of Ahmet Rasim”, the evaluation belonging to the novels and stories of the author are given. The third chapter covers the bibliography of Ahmet Rasim's articles published in newspapers and journals and presents the result section.