Investigating the moderating role of resilience on the relationship between perceived HR digitalization and positive employee outcomes
Algılanan İK dijitalleşmesi ile olumlu çalışan tutum ve davranışları arasındaki ilişkide dayanıklılığın moderatör olarak rolünün incelenmesi
  1. Tez No: 698967
  2. Yazar: REYHAN BAYKARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ KANTUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İK dijitalleşmesi, dayanıklılık, çalışan çabası, duygusal bağlılık, Covid-19, HR Digitalization, Resilience, Work Effort, Affective Commitment, Covid-19
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Örgüt Psikolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
2019 yılında ortaya çıkan Covid-19, dijitalleşmenin görülmemiş bir hızda artmasına sebep oldu. Devletlerce alınan tedbirler dolayısıyla şirketler hızlıca ve kapsamlı bir şekilde dijital ortama geçmek zorunda kaldı. Bunun sonucunda evden çalışma ve esnek çalışma pratikleri hızla yeni çalışma biçimi olarak kabul gördü. Bu dönüşüm çalışanların refahlarında, motivasyonlarında, çabalarında ve bağlılıklarında çeşitli etkilere yol açtı. Bu bağlamda, İK'nın dijitalleşmesi işin sürekliliği, çalışan refahı ve benzeri örgütsel çıktılar açısından çok önemli hale geldi. Bunun sonucunda dayanıklılık tartışmalarının önemi gittikçe artmaya başladı. Bu araştırma, algılanan İK dijitalleşmesi ile çalışan çabası ve duygusal bağlılık gibi olumlu örgütsel davranış ve tutumlar arasındaki ilişkide, çalışan dayanıklılığının düzenleyici rolünü anlamayı amaçlamaktadır. Araştırmanın amaçları doğrultusunda 6 kişiyle gerçekleştirilen sözlü mülakatlar ve 248 kişiden toplanan anket datası birlikte analiz edilmiştir. Sonuçlar, algılanan İK dijitalleşmesi ve duygusal bağlılık gibi olumlu çalışan tutum ve davranışları arasında pozitif bir ilişki göstermiştir. Bu ilişki dayanıklılık tarafından modere edilmiştir. Algılanan HR dijitalleşmesi, dayanıklılığı düşük olan çalışanlarda duygusal bağlılığa işaret etmiştir. Algılanan dijitalleşme seviyesi ve dayanıklılık arasında da pozitif ilişki olduğu görülmüştür. Algılanan İK dijitalleşmesi ile çalışan çabası arasında anketlerde güçlü bir ilişki görülmemektedir. Özellikle şirket içi iletişime, eğitim ve kişisel gelişime olanak veren İK araçlarının dijitalleşmesine yönelik algılar bağlılık ve motivasyon gibi olumlu çalışan davranış ve tutumlarını pozitif yönde etkilemiştir. Evden çalışma bağlamında en olumlu deneyim daha önce dijital olarak çalışma deneyimi olan, dijitalleşme algısı yüksek çalışanlarca aktarılmıştır. Her iki analiz de bu çalışanların İK dijitalleşmesine yönelik en olumlu görüşe sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
During the Covid-19 pandemic, which broke out in 2019, digitalization accelerated at an unprecedented rate. Due to government measures, companies needed to digitalize very fast and on a massive scale. As a result, working from home practices and flexible working schedules have become the“new way of working”quickly. This transformation had an impact on the well-being, motivation, work effort, commitment of employees. In this context, HR's digitalization was crucial for business continuity and employee well-being, and other related organizational outcomes. As a result, resilience became an increasingly important topic of discussion. This study aims to understand the moderating role of employee resilience on the relationship between perceived HR digitalization and positive employee outcomes such as work effort and affective commitment. For the purposes of this research, a combination of qualitative interviews conducted with 6 employees and survey data collected from 248 participants were analyzed. The results showed a positive relationship between perceived HR digitalization and positive employee outcomes such as affective commitment. This relationship was moderated by resilience. Satisfaction with HR digitalization predicted affective commitment in employees who had low resilience. A positive correlation was found between perceived digitalization and resilience. No strong relationship was found between perceived digitalization and work effort. Perceived digitalization of HR tools and platforms that enabled internal communication and training opportunities positively impacted positive employee outcomes such as commitment and motivation. Employees with experience working digitally and with a higher perceived digitalization reported the most favorable working from home (WFH) experience. Both analysis showed that these employees had a more positive view of HR digitalization.