Epistemoloji ve ontoloji bağlamında geleneksel dans felsefesi
Traditional dans philosophy with in context of epistemology and ontology
  1. Tez No: 698972
  2. Yazar: ARZU KARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖCAL ÖZBİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bale ve Dans, Halk Bilimi (Folklor), Ballet and Dance, Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Dans felsefesi, sanat, estetik, ontoloji, epistemoloji, Philosophy of dance, art, aesthetics, ontology, epistemology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Oyunları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Oyunları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma dansı felsefi perspektif ile ele almaktadır. İki bölümden oluşan tezin birinci bölümü, tarihsel süreç içinde dönemin felsefi düşünce biçiminin sanata ve dansa etkisini, literatür taramasını, ikinci bölüm de ise bir çalışma alanı olarak dans felsefesi, ontolojik ve epistemolojik çözümlemeler ile detaylandırılmaktadır. Felsefenin disiplinleri olan ontoloji ve epistemolojinin yöntem ve soruları dansın varlığını ve bilgisini tam anlamıyla kavramak ve çözümlemek için bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Sonuç olarak dans bilgisinin epistemolojik düşünceler altında incelenmesi ve ontolojik bir çözümleme ile dansın varlık alanını kategorize ederek, dansın salt 'var olan' olarak ele alınması hedeflenmektedir. Dansı salt kendiliğini bütünlüklü olarak ele alabilmek için, dansı oluşturan olgular üzerinden değil 'var olan' olarak dansın kendisi üzerinden ele alınması gerektiği görüşü üzerinden yol alınacaktır.
Özet (Çeviri)
This study deals with dance from a philosophical perspective. The thesis consists two parts, and the first part deals with the effect of the philosophical thought of the period on art and dance in the historical process, with a literature review. In the second part, the philosophy of dance as a field of study is discussed in detail with ontological and epistemological analyzes. The methods and questions of ontology and epistemology, which are the disciplines of philosophy, are used as a method to fully comprehend and analyze the existence and knowledge of dance. As a result, it is aimed to categorize the field of existence of dance with an ontological analysis, and to consider dance only as 'existential'. It is stated that in order to deal with dance as a whole, it is necessary to approach the dance itself as 'existential', not through the phenomena that composing the dance.