Gebelik sürecinde kadınlara yönelik olarak hastanede manevi bakım uygulamaları (İzmir örneği)
Spiritual care practices in hospital for womenduring ppregnancy (İzmir case)
  1. Tez No: 699035
  2. Yazar: SERPİL BAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR ÖZDOĞAN ELSHARKAWY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Maneviyat, manevi ihtiyaçlar, manevi bakım, başa çıkma, gebelik, Spirituality, Spiritual Care, Spiritual Needs, Coping, Pregnancy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 402
Özet
Bu araştırmada gebelere yönelik manevi bakım çalışmaları kapsamında bir hastane uygulaması yapılmış ve sonuçları değerlendirilmiştir. Bunun için de din psikolojisinin bakış açısıyla, maneviyat ve insan alanına bir katkı sunma hedeflenmiştir. İnsanın manevi ihtiyaçları ve manevi gelişimi ömür boyu devam eder. Kadınlar için gebelik, hem manevi ihtiyaçların ortaya çıktığı hem de manevi gelişimin bir aşama olarak yaşandığı bir dönemdir. Bu araştırmanın birinci bölümünde gebeler ile mülakat yapılmış ve bir ihtiyaç analizi yapılmış, ayrıca tanrı algısı ve dini başa çıkma ölçeği kullanılarak çalışma ve kontrol grubu analiz edilmiştir. Değer odaklı manevi bakım proğramı bu ihtiyaç analizine göre oluşturularak uygulanmış ve tanrı algısı ve dini başa çıkma testleri tekrar edilerek anlamlı fark elde edilmiştir. Daha sonra çalışma ve kontrol grubunun doğum sonrası takip edilerek lohusa dönemleri için edinburg doğum sonu depresyon ölçeği uygulanmış, çalışma grubunda anlamlı fark elde edilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde ebeler ile mülakat yapılarak manevi ihtiyaç analizi yapılmış, tanrı algısı ve dini başa çıkma ölçeği uygulanmış, DOMAB uygulandıktan sonra ön testler tekrar edilmiş ve çalışma grubunda anlamlı fark bulunmuştur. Bu şekilde çalışmamızda gebelik süreci boyunca kadınlara yönelik bir manevi bakım ve güçlendirme proğramı oluşturulmuş, ayrıca ebelere de bu süreçte ihtiyaçlarına uygun manevi güçlendirme ve bakım proğramı oluşturulmuştur. Böylece gebelik okullarında gebelere ve hastanelerde ebelere uygulanmak üzere manevi bakım uzmanları için bir içerik geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In present study, a hospital application was made within the scope of spiritual care studies for pregnant women and the results were evaluated. For this, it is aimed to make a contribution to the field of spirituality and to people from the perspective of the psychology of religion. Spiritual needs and spiritual development of man continues throughout his life. Pregnancy for women is a period in which both spiritual needs arise and spiritual development is being experienced as a stage. In the first part of this research, pregnant women were interviewed and a needs analysis was made, and the study and control groups were analyzed by using the god imagination and religious coping scale. The value-focused spiritual care program was created and implemented according to this need analysis, and a significant difference was obtained by repeating the God imagination and religious coping tests. Later, post-partum period of the study and control groups and the Edinburgh postpartum depression scale was applied for the puerperal period, and a significant difference was obtained in the study group. In the second part of the study, a spiritual need analysis was made by interviewing the midwives, the God imagination and religious coping scale was applied, the pre-tests were repeated after the DOMAB application and a significant difference was found. In this way, a spiritual care and empowerment program was created for women during in the pregnancy process in our study, and also a spiritual strengthening and care program was created for midwives in accordance with their needs in this process. Thus, a program has been developed for spiritual care professionals to be applied to pregnant women in pregnancy schools and midwives in hospitals.