İlkokul ve ortaokul müzik dersi öğretim programında yer alan Türk halk müziği kazanımlarının incelenmesi
Examination of Turkish folk music outcomes in primary and secondary school music lesson teaching program
  1. Tez No: 699034
  2. Yazar: DEMET TERZİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUHSİN SARIKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik dersi, öğretim programı, müzik ders kitabı, Music lessons, curriculum, music textbook
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Yapılan bu çalışmada, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ilkokul ve ortaokullarda, 2018 yılından sonra hazırlanan ve okutulan müzik ders kitaplarının, 2018 yılında uygulanmaya başlayan yeni öğretim programındaki müzik dersi kazanımlarıyla uygun olarak yazılıp yazılmadığının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemi kullanılan bu araştırma betimsel bir çalışma olup, yazınsal verileri literatür tarama yöntemi ile tespit edilmiştir. Araştırmanın veri kaynaklarını; MEB tarafından hazırlanan ve 2018 yılında uygulanmaya başlanılan ilkokul-ortaokul müzik dersi öğretim programı ve yine 2018 yılından sonra MEB yayınları tarafından basılan ilkokul-ortaokul müzik ders kitapları oluşturmaktadır. Bulgular: Yapılan araştırmada müzik öğretim programında yer alan Türk Halk Müziğine yönelik kazanımların sınıflara göre dağılım oranı hesaplanmış, en yüksek oran %100 ile 3. Sınıf öğretim programında yer alan“Müzik Kültürü”alanında çıkarken en düşük oran ise %0 ile 1. Sınıf“Müzik Kültürü, 2. Sınıf ”Müziksel Yaratıcılık“, 4. Sınıf ”Müziksel Algı ve Bilgilenme“ ve ”Müziksel Yaratıcılık“, 5. Sınıf ”Müziksel Algı ve Bilgilenme“, 6. Sınıf ”Müziksel Algı ve Bilgilenme“ ve ”Müziksel Yaratıcılık“ ve 8. Sınıf ”Müziksel Algı ve Bilgilenme" alanlarında gözlemlenmiştir. Müzik ders kitaplarında Türk Halk Müziğine yönelik toplamda 60 tane etkinlik bulunduğu, en fazla etkinliğin 8. Sınıf ders kitabında bulunduğu (17 tane, %28.33) en az etkinliğin ise 4. Sınıf müzik ders kitabında olduğu (1 tane, %1.6) bulgularına ulaşılmıştır. Sonuç: Yapılan araştırmada ilkokul ve ortaokul müzik ders kitaplarında, mevcut öğretim programında yer alan kazanımların büyük bir kısmını karşılayan etkinliklere yer verildiği ve belirtilen bazı kazanımlara ilişkin ise ders kitaplarında etkinlik olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Yanı sıra ders kitaplarında bulunan bazı etkinliklerin ise kazanım olarak karşılığının bulunmadığı ve öğretim programlarında yer alan bazı kazanımlara ilişkin etkinliklere bazı sınıfların müzik ders kitaplarında yer verilmediği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study sets out to determine whether music textbooks prepared and taught after 2018 in primary and secondary schools affiliated to the Ministry of National Education overlap with the music lesson outcomes in the new curriculum that started to be implemented in 2018. Method: This research, in which document review method is used from qualitative research methods, is a descriptive study and its literary data were determined by literature review method. The population of the research consists of the primary and secondary school music curriculum and music textbooks prepared by the Ministry of National Education, and the sample consists of the primary and secondary school music lesson curriculum prepared by the Ministry of Education and started to be implemented in 2018 and the primary and secondary school music textbooks published by the Ministry of Education publications after 2018. Findings: In the study, the distribution ratio of the achievements of Turkish Folk Music in the music curriculum according to the classes was calculated, the highest rate was %100 in the field of“Music Culture”in the 3rd grade curriculum, while the lowest rate was %0 in the 1st grade“Music Culture”, 2nd grade“Musical Creativity”, 4th grade“Musical Perception and Information”and“Musical Creativity”, 5th grade“Musical Perception and Information”, 6th grade“Musical Perception and Information”and“Musical Creativity”and 8th grade it was observed in the“Musical Perception and Information”areas of the class. There are a total of 60 activities for Turkish Folk Music in the music textbooks, the most activities are in the 8th grade textbook 17 (%28.33), the least activity is in the 4th grade music textbook 1 (%1.16) findings have been researched. Conclusion: In the research, it was concluded that the primary and secondary school music textbooks include activities that meet most of the acquisitions in the current curriculum and there are no activities in the textbooks regarding some of the specified acquisitions. In addition, it has been concluded that some activities in the textbooks do not have equivalents as achievements and that the activities related to some achievements in the curriculum are not in the music textbooks of some classes.