Discussion on the Kurdish identity in 1970s Turkish left: Textual analysis of the 1970s left periodicals
1970'ler Türk solunda Kürt sorununun tartışılması: 1970'lerdeki sol dergilerin metin analizi
- Tez No: 699067
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERAL UĞUR ÇINAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
 - Anahtar Kelimeler: 1970'ler Türk Solu, Kürt Meselesi, Metin Analizi, 1970s Turkish Left, Kurdish Question, Textual Analysis
 - Yıl: 2021
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
 - Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez, kimlik siyaseti ve ideolojik siyaset arasındaki ilişkiye odaklanarak kimlik siyasetinin kökenlerini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma, sol literatürün kimlik meselesine ilişkin görüşlerinden ve ideolojik siyasetin fraksiyonelleşmesi ve etnik kimlik temelli örgütlerin çoğalmasıyla bilinen 1970'ler Türkiye'sinin siyasi bağlamından hareketle şu soruyu soruyor:“Kürt meselesi1970'lerin Türk Solu içinde nasıl tartışıldı?”Bu soruyu yanıtlamak için çalışmada, 1970'lerin sol yayınlarından İlke, Ürün ve Yürüyüş dergilerindeki metinlerin tematik analizi yapılmıştır. Ortaya konan analiz Türk solunun Kürt meselesine yaklaşımının, Kürt kimliğine dayalı örgütlerin Türkiye'deki sosyalist soldan ayrılmasında etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate the origins of identity politics by focusing on its lasting relationship between ideological politics. Concerning the literature of the left theories on the question of identity and the political context of the 1970s Turkey, which is identified by the factionalization of the ideological politics and the proliferation of the ethnic-identity based organizations, this study asks the following question:“How was the Kurdish question discussed among the 1970s Turkish Left?”To answer this question, the study conducted thematic analysis of the written texts that were generated through three periodicals of the 1970s left, namely İlke, Ürün and Yürüyüş. The analysis shows that the approach of the Turkish left to the Kurdish question affected the disengagement of the Kurdish-identity based organizations from the socialist left in Turkey.