Kalça kırığı nedeniyle opere edilen hastaların bilgisayarlı dinamik posturografi ile postoperatif orta dönem sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the patients postoperative midterm results operated due to hip fracture with computerized dynamic posturography
  1. Tez No: 699081
  2. Yazar: ERSİN TAŞKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ŞEKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Kalça kırığı, intertrokanterik femur kırığı, kollum femoris kırığı, dinamik bilgisayarlı posturografi, proksimal femoral çivileme, bipolar hemiartroplasti, total kalça artroplastisi, harris kalça skorlaması, Hip fracture, intertrochanteric femur fracture, collum femoris fracture, dynamic computerized posturography, proximal femoral nailing, bipolar hemiarthroplasty, total hip arthroplasty, harris hip scoring
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
AMAÇ:Kliniğimizde kalça kırığı nedeniyle opere edilen hastaların dinamik bilgisayarlı posturografi(BDP) ile değerlendirilmesi, elde edilen veriler ile artroplasti ve osteosentez yapılanların karşılaştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEM:İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda 2015–2019 yılları arasında kalça kırığı nedeniyle proksimal femoral çivileme(PFN) veya artroplasti yapılan hastalar değerlendirildi. Hastalar postoperatif 12. aydan itibaren değerlendirmeye çağırıldı. Direk grafileri, kalça eklem muayeneleri, Harris kalça skorlaması ve BDP testi yapıldı. PFN ve artroplasti harici cerrahi teknik uygulanmış hastalar, patolojik kırığı, implant yetmezliği, enfeksiyon, periprostetik kırık olan, nörolojik hastalığı olan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. BULGULAR:On beş(% 58) PFN, 11(% 42) artroplasti uygulanmış toplam 26 hasta çalışmaya dahil edildi. Ortalama takip süreleri 24(12-44) aydı. PFN yapılan hastaların yaş ortalaması 70(31-94), artroplasti yapılanların yaş ortalaması 65(55-87)'idi. Yirmi altı hastanın 12'si(% 46) erkek, 14'ü(% 54) kadındı. Harris skor ortalaması; PFN yapılanların 79,3(46,8-100), artroplasti yapılanların 83,7(61,9-99,9)'idi. PFN yapılanların BDP testi karma değer ortalaması 70,5(56-79), artroplasti yapılanların 71,9(56-83)'du. İstatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı.(p=0,664) SONUÇ:Elde edilen sonuçlar ile PFN ve artroplasti yapılan hastaların verileri karşılaştırıldığında, iki teknik arasında BDP incelemesi sonucunda denge açısından anlamlı fark bulunamadı. Aynı zamanda iki tekniğin uygulandığı hasta gruplarının Harris kalça skorları, yaş, cinsiyet verilerinin arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki bulunamadı.
Özet (Çeviri)
Purpose:It was aimed to evaluate the patients operated for hip fractures in our clinic by dynamic computerized posturography(CDP) and to compare that data with those who underwent arthroplasty and osteosynthesis. Method:Patients who underwent proximal femoral nailing(PFN) or arthroplasty due to hip fractures between 2015-2019 were evaluated.X-rays, hip joint examinations, Harris hip scoring and CDP test were performed.Patients who underwent surgical technique other than PFN and arthroplasty, pathological fractures, implant failure, infection, periprosthetic fracture, and patients with neurological disease were excluded from the study. Results:A total of 26 patients who underwent 15(58%) PFN and 11(42%) arthroplasty were included in the study.Average follow-up period was 24(12-44) months.The mean age of the patients who underwent PFN was 70(31-94), and arthroplasty was 65(55-87).Twelve(46%) of the 26 patients were male and 14(54%) were female.Harris score average was 79.3(46.8-100) of those who underwent PFN, and 83.7(61.9-99.9) of those who underwent arthroplasty.The average CDP test composite score of those who underwent PFN was 70.5(56-79) and arthroplasty was 71.9(56-83).There was no statistically significant difference.(P = 0.664) Conclusion:Comparing the results with the data of the patients who underwent PFN and arthroplasty, no significant difference was found between the two techniques in terms of balance according to CDP examination.No statistically significant correlation was found between the Harris hip scores, age, and gender data of the patient groups in which the two techniques were applied.