Tenisçilerde sitrülin malat kullanımının aerobik ve anaerobik performans üzerine etkisi
Effect of citruline malat use on aerobic and anaerobic performance in tennis players
  1. Tez No: 699113
  2. Yazar: MEHMET ŞERİF ÖKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA POLAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sitrülin Malat, Ergojenik, Tenis, Aerobik, Anaerobik, Citrulline Malate, Ergogenic, Tennis, Aerobic, Anaerobic
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Yapılan bu çalışma, tenisçilerin aerobik ve anaerobik performans düzeyinin belirlenmesi ve akut sitrülin malat (SM) takviyesinin aerobik ve anaerobik performans üzerindeki etkisinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Çalışmada ön test ve son test çift kontrol gruplu deney deseni modeli esas alınarak tek körlü plasebo grup kullanıldı. Çalışmaya en az 5 yıldır tenis müsabakalarına katılan 22 erkek gönüllü tenisçi (SM grubu n=11 ve plasebo grubu n= 11) dahil edildi. Tenisçilerin aerobik performansı 20 m mekik koşusu testi, anaerobik performansı ise 30 saniyelik wingate bisiklet ergometresiyle belirlendi. Performans testlerinin öncesinde ve sonrasında modifiye borg skalası değerleri alındı. Tenisçilerin son test değerlerini tespit etmek için testten 1 saat önce SM grubuna 500 ml limonata suyuna ilave olarak 8 g sitrülin malat takviyesi verilirken plasebo grubuna ise sadece 500 ml limonata suyu verilerek istatistiksel karşılaştırmalar yapıldı. Elde edilen sonuçlara göre plasebo grubunun ön test ve son test anaerobik performans değerleri karşılaştırıldığında anlamlı bir farklılık tespit edilmezken (p>0,05) SM grubunun ortalama güç değerlerinde anlamlı bir farklılık tespit edildi (p0,05). İki grubunun borg skalası değerleri karşılaştırıldığında anlamlı bir farklılık tespit edilmedi (p>0,05). Sonuç olarak, akut sitrülin malat takviyesi tenisçilerin aerobik performansı etkilemezken anaerobik performansı olumlu yönde etkilediği ve performansın artmasına katkı sağladığı söylenebilir. Bu veriler sonucunda tenis oyuncuları için maç öncesi sitrülin malat takviyesi kullanılması stratejik olarak avantaj sağlayabileceğini düşünmekteyiz. Ancak sitrülin malatın bu olumlu etkisinin arkasındaki spesifik mekanizmaları ve sporcuların performansları üzerindeki etkisinin daha iyi anlaşılabilmesi için daha çok araştırma yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the aerobic and anaerobic performance levels of tennis players and to examine the effect of acute citrulline malate (CM) supplement on aerobic and anaerobic performance. A single blind placebo group was used in the study based on the pre-test/post-test control group experimental design model. 22 male volunteer tennis players participating in the tennis matches for at least 5 years (CM group n=11 and placebo group n=11) were included in the study. The aerobic performances of the players were determined by 20 m shuttle run test and anaerobic performances by 30-second Wingate test. Before and after the performance testes, their modified borg scale values were received. In order to determine the post-test values of the players, 8 g citrulline malate supplement in addition to 500 ml lemonade to CM group and only 500 ml lemonade was given to the placebo group 1 hour before the test, and they were compared statistically. When pre-test and post-test anaerobic performance values of the placebo group were compared according to the obtained results, no significant difference was determined (p>0,05), but a significant difference was found in the average strength values of the CM group (p0,05). No significant difference was found when the borg scale values of both groups were compared (p>0,05). Consequently, it can be stated that while acute CM supplement does not affect the aerobic performance of the players, it affects anaerobic performance in a positive way and provides an increase in the performance. As a result of the data, we believe that using citrulline malate supplement before matches can provide an advantage for tennis players strategically. However, more researches should be done to a better understanding of the specific mechanisms behind the positive effect of CM and its effect on players' performances.