Gastrointestinal sistem kanserli hastalarda preoperatif dönemde yapılan enteral ve parenteral beslenme desteğinin postoperatif morbiditeye etkisi
The Effects of enteral and parenteral nutrition support during preoperative period and poorbidity during postoperative period with gastrointestinal carcinoma
- Tez No: 69912
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYİT M. MERCANLIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Onkoloji, Nutrition and Dietetics, Oncology
- Anahtar Kelimeler: total parenteral beslenme (TPN), enteral beslenme (EN), preoperatif beslenme, postoperatif beslenme, gastrointestinal sistem kanserleri. iv, total parenteral nutrition (TPN), enteral nutrition (EN), preoperative nutrition, postoperative nutrition, gastrointestinal system cansers
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde Eylül 1996-Nisan 1998 tarihleri arasında yatan gastrointestinal karsinomalı 45 hastanın preoperatif dönemde yapılan enteral ve parenteral beslenme desteğinin, postoperatif dönem morbidite üzerine etkileri sunulmuştur. Hastaların yaş ortalaması 60.8 ±17.5 yıl ve| %62.2'si erkek %37.8'i kadın olmuştur. Preoperatif dönemde hastaların %3 1.1 'ine hastane diyeti, %28.9'una enteral (EN) ve %40.0'ına total parenteral beslenme (TPN) uygulanmıştır. Hastane diyeti alan hastalar, düzenli hastane diyeti ile beslenirken, EN grubu ticari bir enteral beslenme sıvısını oral veya tüple almışlardır. TPN ise tek torba içinde volumetrik pompa yöntemiyle uygulanmıştır. Prognostik Beslenme İndeksi'ne göre preoperatif dönemde üç gruba ayrılan hastaların 17'si (%37.8) düşük, 13'ü (%28.9) orta ve 15'i (%33.3) yüksek riskli grupta yer almıştır. Preoperatif dönemde hastane diyeti alan grubun enerji, protein, yağ, karbonhidrat, tiamin, riboflavin, niasin ve C vitamini alımları postoperatif dönemde TPN alımı ile önemli ölçüde artmış, A vitamini, kalsiyum, demir, bakır ve çinko alımı ise azalmıştır (p0.05). Postoperatif dönemde en fazla ağırlık kaybı preoperatif dönemde hastane diyeti alan grupta olmuştur (2.7kg). Daha sonra TPN grubunda (1.6 kg) ağırlık kaybı fazla iken en az ağırlık kaybı (0.2kg) enteral grupta olmuştur. Bütün gruplarda kan protein düzeyleri (total protein, albumin ve prealbumin) genel olarak düşmüş fakat bu düşüş sadece preoperatif dönemde hastane diyeti alan grupta anlamlı olmuştur (p0.05). Postoperatif dönemde preoperatif dönmede preoperatif dönemde hastane diyeti grubundan 7 (%50.0), TPN grubundan 7 (%38.9) ve enteral beslenme grubundan 4 (%30.8) hastada komplikasyon görülmüştür (p>0.05). Enfeksiyonel komplikasyonların (intraabdominal apse, sepsis, yara enfeksiyonu, pnömoni) oram %57.7, non-enfeksiyonel komplikasyon oram %42.3 olmuştur. Preoperatif dönemdeki beslenme şeklinin postoperatif morbiditeyi etkilemesi nedeniyle uygun beslenme desteği yapılması sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The effects of enteral and parenteral nutrition support during preoperative period and morbidity during postoperative period were studied in a sample of 45 patients with gastrointestinal carcinoma. The sample was recruited from General Surgery Clinic of Erciyes University Gevher Nesibe Hospital between September 1996- April 1998. The mean (+SD) age of patients was 60.8+17.5 years and 62.2 % was males and 37.8 % was females. A total of 28.9 % of the patients have been applied enteral, 31.1 % hospital diet and 40.0 % TPN at preoperative period. While the patients in hospital diet group fed with regular hospital diet, those in the group EN, got a commercial enteral diet liquid orally or in tubes. However, TPN has been applied in a single bag by volumetric pumping method. According to Prognostic Nutritional Index, of the patients who have been divided into 3 groups during preoperative period, 17 (37.8 %) were in the low, 13 (28.9 %) in middle and 15 (33.3 %) in high risk groups. The intakes of energy, protein, fat, carbohydrate, thiamine, riboflavin, niacin, vitamin C has increased, in the contrary that the intakes of vitamin A, calcium, iron, copper and zinc has decreased in hospital diet group in the postoperative period (p0.05). During post-operative period most weight loss was in hospital diet group (2.71 kg). Later, while the weight loss was more in TPN group (1.6 kg), the least weight loss was in enteral group (0.2 kg). In all groups, blood protein levels (total protein, albumin and prealbumin) were generally low, but this decrease was only meariingful in hospital diet group (p0.05). During post-operative period, in hospital diet group 7 (50.0%), in TPN group 7 (38.9 %) and in enteral group 4 (30.8 %) patients had complications (p>0.05). The percentage of infectional complications (intraabdominal abscess, sepsis, injury infection, pneumonia) was 57.7 %, and the rate of non-infectional complication was 42.3 %. As a result of this study preoperative nutritional support may effects on the postoperative complications and morbidity.