Yeni ekonominin makro ve mikro ekonomik etkileri: Türkiye örneği 1990-2020
Macro and micro economic effects of the new economy: The case of Turkey 1990-2020
  1. Tez No: 699140
  2. Yazar: MUAZZEZ BALCI İNAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELİL AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Ekonomi, Dijital Ekonomi, Türkiye, Makro İktisat, Mikro İktisat, New Economy, Digital Economy, Turkey, Macro Economy, Micro Economy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Enformasyon teknolojilerindeki gelişmeyle birlikte yeni ürünler, yeni pazarlar, yeni pazarlama yöntemleri, yeni üretim teknikleri, yeni alışveriş alışkanlıkları gibi bireysel ve firma bazında değişmeler gözlenmektedir. Bilişim teknolojilerindeki gelişmelere bağlı olarak ekonomik yapıdaki dönüşümler ekonomilerin sanayi ekonomisinden farklı bir yapıya dönüştüğünü göstermektedir. Oluşan yeni ekonomik yapı“bilgi ekonomisi”,“yeni ekonomi”olarak adlandırılırken; yeni ekonominin hakim olduğu günümüz sosyo-ekonomik yaşamı da“bilgi çağı”olarak adlandırılmıştır. Bu çalışmada değişen bu koşullar altında yeni ekonomi ve verimlilik kavramı mikro ve makro düzeyde ele alınacaktır. Konuyla ilgili kavramsal açıklamalardan sonra ilk önce yeni ekonomi ve verimlilik ilişkisi ele alınacak. Daha sonra sırasıyla yeni ekonominin mikroekonomiye etkileri ve yeni ekonominin makroekonomik etkileri ele alınacaktır. Yeni ekonominin mikro ve makro bazda ne gibi bir verimlilik artışı sağladığı ve bu verimlilik artışının hangi sektörlerde ne şekilde olduğu incelenecektir. Yeni ekonomi ve verimlilik konusunda literatürde sık rastlanan bir tartışma olan yeni ekonominin gerçekten verimlilik artışı sağlayıp sağlamadığı konusu özellikle gelişmiş ekonomiler ele alınarak açıklanacaktır. Tez yeni ekonomi çerçevesinde gelişmiş ekonomilerde gerçekleşen dönüşümün Türk ekonomisi üzerindeki etkilerini göstermesi açısından önemlidir. Tezin amacı yukarıdaki açıklama çerçevesinde Türkiye'nin yeni ekonomi olarak adlandırılan süreçten ne derece etkilendiğini görebilmektir. Ayrıca yeni ekonomik sürecin Türkiye'de temel makro ve mikro ekonomik büyüklüklere ne derecede etkisi olduğunu görebilmektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Macro and Micro Economic Effects of the New Economy: The Case of Turkey: 1990-2020 With the development in information technologies, changes are observed on individual and company basis such as new products, new markets, new marketing methods, new production techniques, new shopping habits. Depending on the developments in information technologies, the transformations in the economic structure show that the economies have transformed into a different structure from the industrial economy. While the new economic structure formed is called“knowledge economy”,“new economy”; Today's socio-economic life, dominated by the new economy, has also been called the“information age”. In this study, the new economy and productivity concept will be discussed at micro and macro level under these changing conditions. After conceptual explanations on the subject, the relationship between the new economy and productivity will be discussed first. Then, the effects of the new economy on the microeconomics and the macroeconomic effects of the new economy will be discussed, respectively. It will be examined what kind of productivity increase the new economy provides on a micro and macro basis and in which sectors this productivity increase occurs. The issue of whether the new economy, which is a frequent debate in the literature on the new economy and productivity, actually provides productivity gains, will be explained by considering especially developed economies. The thesis is important in terms of showing the effects of the transformation in developed economies within the framework of the new economy on the Turkish economy. The aim of the thesis is to see to what extent Turkey has been affected by the process called the new economy within the framework of the above explanation. In addition, it is to see how the new economic process has an impact on the basic macro and micro economic sizes in Turkey.