Adölesan idiyopatik skolyozlu hastalarda distal femoral ve talar kıkırdak kalınlıklarının ultrasonografi ile değerlendirilmesi
Ultrasonographic evaluation of distal femoral and talar cartilage thicknesses in adolescent idiopathic scoliosis patients
  1. Tez No: 699154
  2. Yazar: FERİDE YILDIRIM EROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KIRNAP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İdiyopatik skolyoz, Kıkırdak kalınlığı, Distal femur, Talar, Ultrasonografi, Idiopathic scoliosis, Cartilage thickness, Distal femur, Talar, Ultrasonography
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Giriş ve Amaç: Adölesan idiyopatik skolyozda (AİS), anormal iskelet büyümesinin, skolyotik eğrilerin gelişimi ve ilerlemesi ile ilişkili olduğu kabul edilmektedir. Buna karşın, bu hastalarda alt ekstremite eklemlerinin, özellikle femoral ve talar kıkırdağın nasıl etkilendiği bilinmemektedir. Bu nedenle bu çalışmanın amacı, AİS hastalarında femoral ve talar kıkırdak kalınlıklarını ultrasonografi (USG) ile değerlendirmek ve kıkırdak kalınlıkları ile hastaların klinik ve radyolojik özellikleri arasında herhangi bir ilişki olup olmadığını belirlemekti. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya, Aralık 2020 - Haziran 2021 tarihleri arasında, 50 AİS hastası (40 kadın, 10 erkek; yaş ortalaması, 15,44 ± 3,47 yıl) ve hasta grubu ile yaş, cinsiyet ve vücut kitle indeksi eşleştirilmiş 51 sağlıklı adölesan kontrol grubu olarak dahil edildi. Fizik muayene ile spinal ve alt ekstremite eklem hareket açıklıkları, alt ekstremite eşitsizliği, gövde asimetrisi ve aksiyel gövde rotasyonu değerlendirildi. Hasta grubunda direk radyografi ile Cobb açısı, kifoz ve lordoz dereceleri, koronal denge, sagittal denge, pelvik oblisite ve fonksiyonel bacak boyu eşitsizliği ölçümleri yapıldı. Eğri tiplendirmesi için modifiye Lenke sınıflandırması kullanıldı. Ayrıca katılımcılarda hipermobilite Beigton skorlaması ile, egzersiz düzeyi Serbest Zaman Egzersiz Anketi (SZEA) ile ve yaşam kalitesi Scoliosis Research Society-22 (SRS-22) ile değerlendirildi. Hasta ve kontrol grubunun bilateral distal femoral (medial ve lateral femoral kondil ve interkondiler alan) ve talar kıkırdak kalınlıkları USG kullanılarak ölçüldü ve kaydedildi. Bulgular: Hasta grubunun konveks taraf interkondiler alan kıkırdak kalınlığı kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha ince bulundu (p=0,010). Hastaların konveks taraf interkondiler alan kıkırdak kalınlığı konkav tarafa göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha ince saptandı (p=0,046). Hastaların konkav taraf talar kıkırdak kalınlığı konveks tarafa göre anlamlı olarak daha inceydi (p=0,040). Hasta grubunda konveks taraf lateral femoral kondil kıkırdak kalınlığı ile hastalık süresi arasında zayıf derecede negatif korelasyon bulundu (p=0,026, r=-0,315). Konveks taraf lateral femoral kondil kıkırdak kalınlığı ile torakal rotasyon derecesi ve Beighton skoru arasında ise zayıf derecede pozitif korelasyonlar bulundu (sırasıyla p=0,040, r=0,291 ve p=0,040, r=0,397). Yaşam kalitesi, egzersiz düzeyi ve radyolojik parametreler ile kıkırdak kalınlıkları arasında ise anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Bu çalışma, AİS hastalarında konveks taraf interkondiler alan kıkırdak kalınlığının sağlıklı adölesanlara göre daha ince olduğunu gösterdi. Ayrıca, hastaların konveks taraf interkondiler alanda kıkırdak kalınlığı konkav tarafa göre, konkav taraf talar kıkırdak kalınlığı konveks tarafa göre daha ince bulundu. Bulgularımız, AİS'in diz ve ayak bileği eklem kıkırdaklarında asimetrik kalınlık farklarına yol açarak eklem sağlığını etkileyebileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: It is recognized in adolescent idiopathic scoliosis (AIS) that abnormal skeletal growth is associated with the development and progression of scoliotic curves. However, the knowledge of how the lower extremity joints, especially the femoral and talar cartilage, are affected in these patients is unknown. Therefore, this study aimed to evaluate the femoral and talar cartilage thicknesses in AIS patients by means of ultrasonography (USG) and to determine whether there is any correlation between the cartilage thicknesses and the clinical and radiological features of the patients. Material and Method: 50 AIS patients (40 females, 10 males; mean age: 15.44 ± 3.47 years) and 51 healthy adolescents matched for age, gender, and body mass index as the control group were included in the study between December 2020 and June 2021. Spinal and lower extremity joint range of motion, lower extremity inequality, body asymmetry, and axial body rotation were evaluated with the physical examination. The patient group underwent measurements, with direct radiography, of Cobb angle, kyphosis and lordosis degrees, coronal balance, sagittal balance, pelvic obliquity, and functional leg-length inequality. Modified Lenke classification was used for curve typing. In addition, hypermobility was evaluated with Beighton scoring, exercise level with Leisure-Time Exercise Questionnaire (LTEQ), and quality of life with Scoliosis Research Society-22 (SRS-22). Bilateral distal femoral (medial and lateral femoral condyle and intercondylar area) and talar cartilage thicknesses of the patient and control groups were measured using USG and recorded. Results: The cartilage thickness of the convex side intercondylar area of the patient group was found to be significantly thinner than the control group (p=0.010). Cartilage thicknesses of the convex side intercondylar area, lateral femoral condyle area, and concave side intercondylar area of the patient group were found to be significantly thinner than the control group (p=0.008, p=0.036, and p=0.045, respectively). The cartilage thickness of the convex side intercondylar area of the patients was found to be statistically significantly thinner than the concave side (p=0.046). The talar cartilage thicknesses of the concave side of the patients were significantly thinner than the convex side (p=0.040). A weak negative correlation was found in the patient group between convex side LFCC and disease duration (r=-0.315; p=0.026). Weak positive correlations were found between the convex side lateral femoral condyle side cartilage thickness and degree of thoracic rotation as well as Beighton score (p=0.040, r=0.291 and p=0.040, r=0.397, respectively). There was no detection of a significant correlation between the exercise level, quality of life and radiological parameters and cartilage thicknesses (p>0.05). Conclusion: This study exhibited that convex and concave side intercondylar area and convex side lateral femoral condyle thicknesses were thinner in AIS patients compared to healthy adolescents. Additionally, the cartilage thickness of the convex side intercondylar area of the patients was found to be thinner compared to the concave side, and the talar cartilage thickness of the concave side was found to be thinner compared to the convex side. Our results indicate that AIS may affect joint health by causing asymmetrical thickness differences in knee and ankle joint cartilages.