Kıbrıs'ta federatif çözüm arayışlarının teorik çerçevede analizi
A theoretical analysis of seeking federative solutions in Cyprus
  1. Tez No: 699249
  2. Yazar: AYBÜKE BURCU ER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTUĞ GÜNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Üniter Devlet, Federal Devlet, Kıbrıs Sorunu, Turkish Republic of Northern Cyprus, Greek Cypriot Administration of Southern Cyprus (GCASC), Unitary State, Federal State, Cyprus Problem
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Sahip olduğu stratejik konumu itibarıyla tarih boyunca farklı uygarlıklar tarafından kontrol altına alınmak istenmiş olan Doğu Akdeniz'in en büyük adası durumundaki Kıbrıs, yarım yüzyılı aşkın süredir çözümlenememiş uluslararası bir sorunu barındırmaktadır. Günümüzde Kıbrıs'ta bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi isimli iki ayrı devletin tek bir federatif çatı altında birleşip birleşemeyeceği konusu, üzerinde uzlaşma sağlanamamış çok taraflı uluslararası bir anlaşmazlıktır. Federalizm bağlamında çözülmeye çalışılan“Kıbrıs Sorunu”'na yönelik bir çözüm sağlanamamıştır. Kıbrıs'taki soruna yönelik federalizm merkezli ortaya konan modeller ve federalizmin teorik çerçevesi içerisinde yer alan tartışmalar çalışmanın konusu oluşturmaktadır. İlk olarak teorik düzlemde federalizm ele alınmış daha sonra Kıbrıs Sorunu tarafların tezleri ışığında tarihsel bir kurgu içerisinde ortaya konmuştur. Çalışmanın son bölümünde Kıbrıs Sorunu, ortaya konan federalist teorik zeminde ve alternatif modeller farklılıkları ve benzerlikleri ile irdelenmiştir. Bu bağlamda çalışmanın hipotezi:“Kıbrıs Sorunu'nun temeli yönetimsel anlaşmazlığa dayanmaktadır ve bu soruna yönelik çözüm arayışları ile kalıcı barış ve istikrarın sağlanması arasında bir ilişki vardır.”olarak kabul edilmiştir. Ayrıca,“federalizm etnik olarak bölünmüş toplumlarda birliğin devamını sağlayabilir mi, farklı alternatif modellere ihtiyaç var mı?”sorularına cevap arayan bu çalışmanın amacı federalizm teorik altyapısı ile Kıbrıs Sorunu'nun gelişmini incelemek ve Kıbrıs Sorunu'na dönük çözüm önerilerini ele almak olmuştur. Çalışmadan elde edilen bulgu; Kıbrıs'ta federalizm bir çözüm olmanın dışında çatışmaları arttıran bir yapıya sahiptir ve bu çerçevede federalizm devlet şeklini de içerisinde barındıran çok yapılı alternatif bir modele ihtiyaç bulunduğu yönündedir. Bu çalışmada kaynak taraması yapılarak betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cyprus, the largest island in the Eastern Mediterranean due to its strategic location, has been wanted to be controlled by different civilizations throughout history and has been an unresolved international problem for more than half a century. Today, it is a multilateral international dispute over the possibility of unification of two separate states, which are Turkish Republic of Northern Cyprus and the Greek Cypriot Administration of Southern Cyprus. Federalism could not provide a solution to the“Cyprus Problem”that people tried to solve within the framework of federalism.“The Cyprus Problem”in the context of the theory and models presented in connexion with federalism is the subject of this study. First, federalism was discussed at the theoretical level, then the“Cyprus Problem”was set forth in a historical fiction in the light of the theses of the parties. In the last part of the study, the Cyprus Problem was examined with the differences and similarities of the alternative models on the federalist theoretical ground. In this regard, the hypothesis of the study was considered as“the basis of the Cyprus problem is based on an administrative conflict and that there is a relationship between finding a solution to this problem and establishing lasting peace and stability”. In addition, the aim of this study, which seeks answers to the question“Can federalism ensure the continuation of unity in ethnically divided societies, different alternative models do you need it?”, was to examine the development of the Cyprus Problem with the theoretical infrastructure of federalism and to discuss the solution proposals for the Cyprus Problem. The conclusion of the study is that the structure of federalism in Cyprus is not only a solution but also exacerbates conflict and therefore a multi-member alternative model is needed that includes the state form of federalism. This study used the descriptive analysis method by scanning the literature.