Çeşitli bakterilerde ERM (eritromisin rezistans metilazı) geninin polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) yöntemi ile saptanması
Detection of ERM (erythromycin resistance methylase) gene by polymerase chain reaction
  1. Tez No: 69928
  2. Yazar: U. BERKAND KANRA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CEYHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Erm direnç geni, polimeraz zincir reaksiyonu (PCR), makrolid, linkozamid, streptogamin B, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Streptococcus pneumoniae, Salmonella typhimurium, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, Shigella, Erm resistance genes, polynmerase chain reactions (PCR), macrolide, lincosamide, streptogramin B, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Streptococcus pneumoniae, Salmonella typhimurium, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, Shigella spp
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde antibiyotiklerin kullanılmaya başlamasından sonra karşılaşılan en önemli problemlerin başında bakterilerin bu ilaçlara karşı geliştirdiği direnç gelmektedir. Bakteriler antibiyotiklere karşı çeşitli yollarla direnç geliştirebilirler. Makrolidler, linkozamidler ve streptogamin B grubu antibiyotiklere karşı, bakterilerin ribozamal RNA'lannda ortaya çıkan mutasyon sonucu ilaçların hedef bölgesinin değişmesi de bu yollardan biridir. Erm (eritromisin rezistans metilazı) genleri ile varlığı belirlenen bu direnç çok sayıda bakteri türünde gösterilmiştir. Çalışmamızda da polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) yöntemi ile; Staphylococcus aureus'da %63,6 (14/22), Streptococcus pyogenes'de %4,5 (1/22), Streptococcus pneumoniae'da %44,4 (4/9), Salmonella typhimurium'da %0 (0/10), Klebsiella pneumoniae'da %16,6 (2/12), Escherichia coli'de %70 (7/10) ve Shigella suşlannda %100 (10/10) erm direnç geni saptadık. Minimal inhibitor konsantrasyon sonuçlarına göre direnç oranı ise aynı bakterilerde sırası ile % 13, 6 (3/22), %4,5 (1/22), %0 (0/9), %70 (7/10), %100 (12/12), %60 (6/10), %100 (10/10) olarak bulundu. Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Salmonella typhimurium ve Klebsiella pneumoniae eritromisin duyarlılık testi ve erm direnç geni pozitifhgjsonuçları arasındaki farklılığın; genetik direnç varlığının her zaman klinik dirence neden olmamasına, bazı erm genlerinin kullanılan primerler ile saptanamamasına veya bu bakterilerin bazılarında direncin enzimatik kaynaklı olmasına bağlı olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT After the introduction of antibiotics in the treatment of infectious diseases, one of the most important problem has been the bacterial resistance against antibiotics. Resistance is due to either inherent insensitivity to the antibiotic or to inactivation by bacterial enzymes. Some of the bacterial species can be resistant against macrolides, lincosamides and streptogramin type B antibiotics by a change in the antibiotic binding site due to a mutation in ribosomal RNA. These type of resistance deeterminants are detectable by the presence of erm (erythromycin resistance methylase) genes. In this study, 63,6% (14/22) Staphylococcus aureus, 4,5% (1/22) Streptococcus pyogenes, 44,4% (4/9) of Streptococcus pneumoniae, none (0/10) of Salmonella typhimurium, 16,6% (2/12) of Klebsiella pneumoniae, 70% (7/10) of Escherichia coli and all (10/10) of Shigella spp. were positive for erm genes by using polymerase chain reaction (PCR). Resistance rate of these bacteria against erythromycin according to the minimal inhibitor concentration (MIC) was 13,6% (3/22), 4,5% (1/22), 0% (0/9), 70% (7/10), 100% (12/12), 60% (6/10), 100% (10/10), respectively. The differences between MIC results and the rate of positive erm PCR in Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Salmonella typhimurium and Klebsiella pneumoniae are possibly due to fact that erm genes do not always result in clinical resistance, the heterogenicity between some erm genes and the primers which were used in this study or the presence of enzymatic resistance in some of the bacterial resistance.