İlkokul 3. sınıf ve 4. sınıf öğrencilerinin çevreye yönelik algılarının ve farkındalıklarının incelenmesi
Investigation of environmental perceptions and awarenes of primary school 3rd grade students and 4th grade students
- Tez No: 699348
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre Eğitimi, Çevre Farkındalığı, Çevre Algısı, İlkokul Öğrencisi, Environment, Environmental Education, Environmental Awareness, Environmental Perception, Primary school students
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu araştırmanın amacı ilkokul 3 ve 4. Sınıfta öğrenim gören öğrencilerin çevreye yönelik algılarının ve farkındalıklarının çeşitli değişkenlere göre incelemektir. Araştırma 2020-2021eğitim öğretim yılı bahar döneminde uygulanmıştır. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini Şırnak- Silopi ilçesinde 619 ilkokul 3 ve 4. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları; DAET- R (Draw- An- Environment Test Rubric), Çevre Farkındalık Ölçeği ve Sosyoekonomik Durum Ölçeğidir. Araştırmanın bulgularına göre ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin çevre algılarının cinsiyete ve yaşadıkları yerleşim yerine göre değişmezken, öğrenim görülen sınıf düzeyine, ebeveynlerin eğitim düzeyine ve ailenin gelir düzeyine göre değişmektedir. Araştırmanın çevre farkındalıkları bulgularına göre ise yaşanılan yerleşim yerine ve ailenin gelir düzeyine göre değişmezken cinsiyete, sınıf düzeyine, ebeveynlerin eğitim durumu ve gelir düzeyine göre değişmektedir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin çevreye yönelik algılarının sınıf düzeyi ve ebeveyn eğitim düzeyi yükseldikçe çevreyi daha ayrıntılı şekilde ifade ettikleri belirlenmiştir. İlkokul öğrencilerinin çevre farkındalığında ise kız öğrencilerin, 3. sınıfta öğrenim gören öğrencilerin, ebeveyn eğitim düzeyi yükseldikçe çevre farkındalıklarının arttığı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the perceptions and awareness of the environment of primary school 3rd and 4th grade students according to various variables. The research was applied in the spring term of the 2020-2021 academic year. The research was carried out within the framework of the survey model, which is one of the quantitative research methods. The sample of the study consists of 619 primary school 3rd and 4th grade students in Şırnak-Silopi district. Data collection tools used in the research; DAET-R (Draw-An-Environment Test Rubric) is Environmental Awareness Scale and Socioeconomic Status Scale. According to the findings of the study, while the environmental perceptions of primary school 3rd and 4th grade students do not change according to gender and place of residence, they vary according to the level of education, the education level of the parents and the income level of the family. According to the findings of the research, environmental awareness does not change according to the place of residence and income level of the family, but varies according to gender, class level, education level of parents and income level. According to the results obtained from the research, it was determined that primary school 3rd and 4th grade students' perceptions of the environment express the environment in more detail as the class level and parent education level increase. In the environmental awareness of primary school students, it was determined that the environmental awareness of female students and students studying in 3rd grade increased as the level of parental education increased.