Örgüt iklimi ve örgütsel destek algısının çalışanların sanal kaytarma davranışları üzerindeki etkisi
The effect of organizational climate and the perception of organizational support on employees' cyberloafing behavior
- Tez No: 699370
- Danışmanlar: DR. ELİF ÖZGE ERBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Örgüt iklimi, örgütsel destek, sanal kaytarma, Organizational climate, organizational support, cyberloafing
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Örgüt iklimi; normlar, inançlar ve faaliyetler hakkında örgüt üyelerinde oluşan ortak algı olarak tanımlanmaktadır. Örgüt çalışanlarının davranışları da bu algı tarafından belirlenmektedir. Algılanan örgütsel destek; bireylerin üyesi olduğu örgütteki diğer üyelerden değer gördüğü ve mutluluğunun önemsendiğine dair olan algısı olarak tanımlanmaktadır. Sanal kaytarma ise; bireyin kendi taşınabilir cihazı ile veya örgütün bilgisayarı ile örgütün İnternet bağlantısını kullanarak çalışma saatleri içerisinde sorumluluklarını aksatacak şekilde iş dışı eylemlerde bulunmasıdır. Sanal dünya, işletme amaçlarına uygun biçimde kullanıldığı takdirde çok ciddi kazançlar getirebilmektedir. Buna karşılık bugün bilgi ve iletişim teknolojilerinde çoğunlukla keyif ve eğlence odaklı bir kullanım anlayışı söz konusudur. Gelinen noktada site kısıtlaması, cezai yaptırım, filtreleme sistemi gibi önlemler dahi sanal kaytarmayı engelleme konusunda yetersiz kalabilmektedir. Yapılan birçok araştırmada sanal kaytarmanın büyük bir maliyet yükü ve verimlilik kaybı yarattığı ortaya konmuştur. Bu araştırmanın amacı örgüt iklimi ve örgütsel destek algısının çalışanların sanal kaytarma davranışları üzerindeki etkisinin ortaya konmasıdır. Çalışanların örgüt iklimi algısı ve örgütsel destek algısının sanal kaytarma davranışlarını etkileyip etkilemediği araştırıldığından, araştırma nedensel tarama modelindedir. Bu amaç doğrultusunda perakende sektöründe faaliyet gösteren bir işletmenin genel müdürlük çalışanı olan 724 kişi ile anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda araştırmaya dahil olan çalışanların örgüt iklimi algısı ve örgütsel destek algısı düzeyi ile sanal kaytarma düzeyi arasında pozitif ilişki olduğu saptanmıştır. Ayrıca örgüt ikliminin çalışanların sanal kaytarma davranışlarını anlamlı şekilde etkilediği görülmüştür. Benzer şekilde çalışanların örgütsel destek algı düzeyleri de sanal kaytarma davranışlarını anlamlı şekilde etkilemektedir. Sanal kaytarmanın olumsuz çıktılarının, olumlu bir örgüt ikliminin oluşturulması ve çalışanların örgütsel destek algılarının beslenmesiyle engellenebileceği, bu veriyle işletmelerdeki pek çok yönetici için örgüt verimine katkı sağlanabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Organizational climate is defined as the common perception of the organization members about norms, beliefs and activities. The behavior of the employees in an organization is also determined by this perception. Perceived organizational support is defined as the perception that individuals are valued by other members of the organization of which they are a member and that their happiness is given importance. Cyberloafing is an individual's non-work activity that disrupts his/her responsibilities during working hours by using his/her portable device or the organization's computer and the Internet connection of the organization. If the virtual world is used in a way that it helps to fulfill the organizations' purposes, it can bring very important gains. On the other hand, today usage of information and communication technologies is mostly focused on pleasure and entertainment. At this point, even practices such as web-site restrictions, penalites and filtering systems may be insufficient to prevent cyberloafing behavior. Many studies have shown that cyberloafing creates a large cost burden and productivity loss. The purpose of this study is to show the effect of organizational climate and perceived organizational support on employees' cyberloafing behaviors. The study in which it is investigated whether employees' perception of organizational climate and organizational support predict cyberloafing behaviors, is in the causal survey research model. For this purpose, a questionnaire was conducted with 724 people who are employees of the head office of an organization serving in the retail sector. As a result of the analyses, it was determined that there is a positive relationship between the perceived organizational climate and organizational support of the employees and their cyberloafing behaviors. In addition, it was seen that organizational climate significantly predicts employees' cyberloafing behaviors. Similarly, perceived organizational support of the employees significantly predicts cyberloafing behaviors. It is thought that the negative outcomes of cyberloafing can be prevented by creating a positive organizational climate and nurturing the organizational support perceptions of employees, and these results can contribute to organizational efficiency for administrators of the organizations.