Kadınların psikolojik şiddet algısının benlik saygısı ve çelişik duygulu cinsiyetçilik üzerine etkisi: Örgüt ikliminin rolü
The effect of women's perception of psychological violence on self-esteem and ambivalent sexism: The role of organizational climate
  1. Tez No: 957673
  2. Yazar: GUNAY HASANOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM OKTAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik şiddet, Benlik saygısı, Çelişik duygulu cinsiyetçilik, Örgüt iklimi, Psychological violence, Self-esteem, Ambivalent sexism, Organizational climate
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 299
Özet
Bu araştırmada, psikolojik şiddet algısı ile benlik saygısı ve çelişik duygulu cinsiyetçilik arasındaki ilişki incelenmiş; örgüt ikliminin bu ilişkiler üzerindeki aracı rolü yapısal eşitlik modeli ile test edilmiştir. Çalışma, nicel araştırma yöntemleri çerçevesinde tasarlanmış; araştırma verileri, kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen katılımcılardan çevrimiçi platformlar aracılığıyla toplanmıştır. Toplamda 420 kişiden veri elde edilmiştir. Bu kapsamda beş bölümden oluşan çevrimiçi bir anket formu hazırlanmıştır. Anket formunda; katılımcıların demografik özelliklerine ilişkin sorular ile birlikte“Psikolojik Şiddet”,“Benlik Saygısı”,“Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik”ve“Örgüt İklimi”ölçeklerine yer verilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, psikolojik şiddet ile çelişik duygulu cinsiyetçiliğin korumacı cinsiyetçilik alt boyutu arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ayrıca, örgüt ikliminin; psikolojik şiddet ile benlik saygısı arasındaki ve psikolojik şiddet ile çelişik duygulu cinsiyetçiliğin düşmanca cinsiyetçilik alt boyutu arasındaki ilişkide aracı etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Ancak, değişkenlerin alt boyutları düzeyinde yapılan analizlerde, örgüt ikliminin“destek ve bağlılık”,“örgütsel yapı”ve“fark edilme”boyutlarının anlamlı aracılık etkilerine sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the relationship between perceived psychological violence, self-esteem, and ambivalent sexism, and examines the mediating role of organizational climate in these relationships using a structural equation modeling approach. The research was designed within the framework of quantitative methods, and data were collected through online platforms from participants selected via convenience sampling. In total, data were obtained from 420 individuals. An online questionnaire consisting of five sections was developed for this purpose. The questionnaire included demographic questions as well as scales measuring“Psychological Violence”,“Self-Esteem”,“Ambivalent Sexism, and Organizational Climate”. The analysis revealed no significant relationship between psychological violence and the benevolent sexism subdimension of ambivalent sexism. Furthermore, organizational climate was found not to mediate the relationship between psychological violence and self-esteem, nor the relationship between psychological violence and the hostile sexism subdimension. However, further analysis at the subdimension level of the variables indicated that certain dimensions of organizational climate — namely support and commitment, organizational structure, and recognition — had significant mediating effects.