İmplant üstü sabit protetik restorasyonlarda kullanılan farklı kaplama materyallerinin, stres dağılımına etkisi
The Effect of stress distribution of the veneering materials on the implant supported fixed prosthetic restorations
  1. Tez No: 69941
  2. Yazar: YALÇIN ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY CANAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: kaplama materyali, stres analizi, implant, sabit protetik restorasyon III, veneering materials, stress analysis, dental implant, fixed partial denture IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protez Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET Bu çalışmada, implant üstü sabit protetik restorasyonlarda kullanılan farklı kaplama materyallerinin implant, implant çevresi dokular ve protetik yapılarda oluşturduğu streslerin dağılımı incelenmiştir. Üç boyutlu sonlu elemanlar stres analiz yöntemi için porselen, metal, kompozit rezin, güçlendirilmiş kompozit rezin ve akrilik rezin kaplama materyallerinin kullanıldığı 11 361 düğüm noktası ve 54 598 elemana sahip beş farklı matematik model hazırlanmıştır. Analizlerde MARC K7.2 / Mentat 3.2 (MARC Analysis Research Corporation, USA) stres analiz programı kullanılmıştır. Kortikal kemikte, metal alt yapı marjini ve yüzeylerinde, kaplama materyali marjini ve yüzeylerinde referans düğüm noktaları belirlenmiştir. Bu noktalara dik, oblik ve yatay yönde uygulanan kuvvetler altında oluşan stres değerleri incelenmiştir. Oblik ve yatay yönde uygulanan kuvvetlerde oluşan stres değerlerinde dikey yönde uygulanan kuvvetlere kıyasla artışın olduğu gözlenmiştir. Kemik dokusunda oluşan stresler implantın boyun bölgesindeki kortikal kemikte yoğunlaşmıştır. Bu bölgede oluşan en yüksek stres değerleri metal ve porselenin kaplama materyali olarak kullanıldığı modellerde izlenirken, akrilik rezinde % 25 daha düşük stres değerleri elde edilmiştir. Güçlendirilmiş kompozit rezin materyallinin kullanıldığı modellerde ise porselen ve metalin kaplama materyali olarak kullanıldığı modellere göre % 15 daha düşük stres değerleri izlenmiştir. Porselen ve metalde, yerleştirilen implantların lingual yüzeylerinde oluşan stres değerleri kemiğin en yüksek dayanıklılık sınırlarına çok yakındır. Protetik üst yapıda, en yüksek stres değerleri restorasyonun marjin bölgesinde yoğunlaşmaktadır. Porselen kaplama materyali olarak kullanılınca marjin bölgesinde bazı referans düğüm noktalarında en yüksek dayanıklılık değerleri aşılmaktadır. Sonuç olarak, akrilik rezin, kompozit rezin ve güçlendirilmiş kompozit rezin kaplama materyallerinde oluşan stres değerlerinde azalmanın olduğu izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the effect of various materials used in fabricating implant retained fixed partial dentures on stress distribution around peri-implant tissues and prosthetic components superstructures were investigated. Five different mathematical models consisting of 11.361 nodes and 54.598 elements were constructed to study porcelain, metal, composite resin, reinforced composite resin and acrylic resin veneering materials using three dimensional finite element stress analysis method. MARC K7.2 / Mentat 3.2 (MARC Analysis Research Corporation, USA) stress analysis software was used for the analyses. Reference points were determined on cortical bone, metal substructure margin and on veneer material surfaces, to where perpendicular, oblique and horizontal forces were applied. Stress values created by oblique and horizontal forces appeared to be higher than those created by vertical forces. Stress seemed to concentrate at the cortical bone around the cervical region of the implant. Metal and porcelain produced the highest stress values in this region. Stress created by acrylic resin and reinforced composite resin was less compared to porcelain and metal, 25 percent and 15 percent, respectively. Porcelain and metal produced stress values at the lingual implant sites reaching to the ultimate stress values of cortical bone. Stress distribution analyses of the prosthetic superstructures showed that highest values concentrated at the marginal region. In the case of porcelain, these values exceeded the ultimate strength values at certain marginal reference nodes. Lesser stress values were observed with acrylic resin, composite resin and reinforced composite resin materials.