Critical success factors in public-private partnership for sustainable development: A case study of renewable energy development in Afghanistan (2015-2019)
Sürdürülebilir gelişmede kamu özel ortaklığı kritik başarı faktörlerı: Afganistan'da yenilenebilir enerji gelişimine dair örnek bir çalışma (2015-2019)
  1. Tez No: 699481
  2. Yazar: ABDUL BARI LATIFI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURGÜN KOMŞUOĞLU YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Public Private Partnership (PPP), Renewable Energy Development, Sustainable Development Goals (SDG)
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Kamu Özel Ortaklıkları (KÖO'ler) Afganistan'ın gelişme konularının takibi adına ayrılmaz bir yol olarak düşünülmeye başlandı. Devletin proje ve hizmetlere (altyapı ve yenilenebilir enerji) yatırım yaparak özel sektörü teşvik ettiği ve dahil ettiği bir araç olarak görülmektedirler. Bu politikanın uyarlanması büyük ses getirdi, ancak 2030 sürdürülebilir kalkınma gündeminde sürdürülebilir enerjiye ulaşmak için bu KÖO'lardan nasıl yararlanılabileceğini değerlendirmek gerekmektedir. Çalışma, Altyapı, Ulaşım sektörü, Enerji sektörü, Tarım sektörü ve Madencilik sektörüne özel bir ilgi göstererek Afganistan'da sürdürülebilir kalkınma adına yenilenebilir enerjideki KÖO'lar için sektörel farklılıkları ve Etmenleri veya kritik Başarı Faktörlerini (KBF) incelemiştir. Yenilenebilir enerjinin itici güçlerini belirlemeye odaklanarak bu çalışma mevcut literatürü analiz etmiştir ve KÖO'ların başarısının nasıl ölçüleceğine, çeşitli KÖO modellerine, KÖO'ların maliyet faydalarına, KÖO'larda çok taraflı borç verenin rolüne ilişkin üç aşamalı bir anket ve yöntemi kullandı ve elektrik sektörünün yapısı ve belirleyici olarak proje profilleri veya özellikleri ele alınmıştır. Bu çalışmada niteliksel yöntem veri toplama kullanılmış ve hem birincil hem de ikincil veri toplama yöntemlerinden yararlanılmıştır. Yarı yapılandırılmış anketin doğrudan katılımcılara e-posta adresleri aracılığıyla gönderilmesiyle uygulanan birincil veri toplama yöntemi, Hükümetler Bakanlıklarından ve (PPP Birimi, DABS, WB, ADB, ESRA) toplanmıştır. Çalışmada ayrıca KÖO Birimleri belgelerinden, Dünya Bankası ve Asya Kalkınma Bankası belgelerinden ve diğer materyallerden ikincil veriler kullanıldı. Bulgular, Afganistan'daki özel sektörün KÖO'ler ve PPA politikaları hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını ve hükümetin KÖO projelerine yönelik siyasi taahhüdüne ve satın alma şeffaflığına güveninin düşük olduğunu göstermektedir. Bulgular ayrıca, KÖO tedarik yönteminin hala yeni bir kavram olduğunu, dolayısıyla danışmanlık, kurum kurma ve teknik yardım için yapılması gereken çok şey olduğunu ve Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası, uluslararası kuruluşlar ve Afganistan'daki KÖO uygulamasının oluşturulmasında Devlet kurumlarının araçsal olduğunu göstermektedir. Anahtar Kelimeler : Kamu Özel Ortaklıkları (KÖO), Yenilenebilir Enerji Gelişimine (YEG), Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA)
Özet (Çeviri)
Public Private Partnerships (PPPs) have been started to be considered an integral avenue for the pursuit of Afghanistan's development agendas. They are seen as a vehicle through which the government encourages and involves the private sector through investments in projects and services (infrastructure and renewable energy). The adaption of this policy has widely been lauded, however there is need to evaluate how these PPPs can be utilized in order to achieve sustainable energy, the 2030 sustainable development agenda. The study examined sectoral variances and Drivers or critical Success Factors (CSF) for PPPs in renewable energy for sustainable development in Afghanistan, with a specific interest in the Infrastructure, Transport sector, Energy sector, Agriculture sector and Mining sector. By focusing on identifying the drivers of renewable energy, this study analyzed the available literature and employed a three-stage survey method on how to measure success of PPPs, the various models of PPPs, cost benefits of PPPs, the role of multilateral lender in PPPs, the structure of electricity sector and project profile characteristics as factors. This study used qualitative method data collection and made use of both primary and secondary methods of data collection. The primary method of data collection applied by sending semi-structured questionnaire directly to respondents through their email address and were collected from the Governments Ministries and (PPP Unit, DABS, WB, ADB, ESRA). The study also utilized secondary data from PPP Units documents, World Bank and Asian Development Bank documents as well as other material. The finding indicate that private sector in Afghanistan don't have enough information about PPPs and PPA policies have low confidence in the government's political commitment and procurement transparency to PPPs projects. The finding also indicate that PPPs procurement method is still a new concept, hence essential requirements need to be done term of advisory, institution building, and technical assistance, the World Bank, Asian Development Bank, international organizations and Government agencies have been instrumental in building up the PPP practice in Afghanistan.