Analysis of factors affecting the motivation of efl teachers teaching online
Yabancı dil olarak İngilizceyi çevrimiçi öğreten öğretmenlerin motivasyonunu etkileyen faktörlerin analizi
- Tez No: 699482
- Danışmanlar: DR. NECMİYE KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Çevrimiçi Eğitim, Öğretmen Motivasyonu, Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi, Motivation, Online Teaching, Teachers' Motivation, EFL Education
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Pandemi nedeniyle Türkiye'de uzaktan eğitim her zamankinden daha önemli ve daha popüler hale geldi. Uzaktan eğitime geçiş yüzünden öğrenme ve öğretme motivasyonu örgün eğitime kıyasla önemli ölçüde etkilendiği için de daha popüler hale gelmiştir. Bu durum İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretmenlerin çevrimiçi öğretim platformuna uyum sağlama ve diğer bazı zorluklarla yüzleşme gibi yeni deneyimlerden geçmesine neden olmuştur. Öğrencilerin İngilizce öğrenme konusundaki başarılarını ve motivasyonlarını ölçmeye yönelik birçok çalışma vardır, ancak çok az sayıda çalışma öğretmenlerin İngilizce öğretimi konusundaki tutumlarına ve motivasyonlarına odaklanmaktadır. Bu nedenle, bu çalışma yabancı dil olarak İngilizceyi çevrimiçi bir şekilde öğreten İngilizce öğretmenlerinin motivasyonunu etkilen faktörleri araştırmayı ve analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın verileri İstanbul Aydın Üniversitesi İngilizce Hazırlık Okulu'nda (İAÜİHO) çalışan 46İngilizce öğretmeninden toplanmıştır. Örneklem, İngilizce öğretiminde sağlam bir geçmişe sahip hem Türk hem de yabancı öğretmenleri içermektedir. Bu çalışmada, nicel yöntem tasarımının bir parçası olan anketler kullanılarak çevrimiçi öğretimde öğretmenlerin motivasyonunu etkileyen faktörler belirlenmeye çalışılmıştır.Sonuçlar, çevrimiçi eğitim veren İngilizce öğretmenlerinin motivasyonunu etkileyen içe yönelik faktörler, dışa dönelik faktörler ve geçmişe yönelik faktörler olmak üzere üç faktör olduğunu göstermiştir.Çalışmanın sonunda, bulgular öğretmenlerin motivasyonunu olumsuz yönde etkileyen faktörlere çözüm bulmak ve/veya öğretmenlerin motivasyonunu daha fazla geliştirmenin yollarını bulmak için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Distance education has become more essential and popular than ever in Turkey as in other parts of the world due to the pandemic.It has become more popular because when compared to the face-to-face education, the motivation to learn and teach has been significantly affected by the transition to distance education.These conditions have ledEnglish as a Foreign Language (EFL) teachers to go through new experiences, such as adapting to the online teaching platform, as well as facing some other challenges.There are many studies focusing on measuring students'achievement and motivation on English language learning, but very few of them focus on teachers' attitudes and motivation on English language teaching. For this reason, this study aimed to investigate and analyze the factors affecting the motivation of EFL teachers who teach online. The data of this researchwas compiled from 46teachers working atIstanbul Aydin University English Preparatory School (IAUEPS). The sample contained both Turkish and foreign teachers with some solid background in English language teaching. This study triedto findout thefactors which affect teachers' motivation while teaching online by using questionnaires which are a part of quantitative method design. The results indicated that there are three factors affecting the motivation of EFL teachers teaching online, which are intrinsic factors, extrinsic factors and retrospective factors. At the end of the study, findings could be used to find solutions to the factors that affect teachers' motivation negatively and/or find ways to improve teachers' motivation more.