Yaren geleneği bağlamında Simav yöresine ait sarı ve mor Zeybekler'in incelenmesi
Investigation of yellow and purble Zeybekler of Simav region in the context of Yaren tradition
  1. Tez No: 699514
  2. Yazar: FURKAN AKYEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. EZGİ SAYDAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Yaren, Kültür, Türk halk müziği, Yaren, Culture, Turkish folk music
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Musikisi Ana Sanat Dalı Tezli Yüksek Lisans programı tez çalışması için yapılmıştır. Yaren geleneği bağlamı içine giren, Simav Sarı ve Mor Zeybekler Yareni için yakın zamanda yapılan kaynakların yetersiz olmasından ve yaren geleneği içindeki yerini araştırmak için hazırlanmıştır. Yaren geleneğinin temelinin Orta Asya' ya dayandığı ve Anadolu'da erkek sohbet toplantıları başlığı altında varlığını sürdürmekte olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Anadolu'da bu sohbet toplantıları yaşatıldığı yöreye ve yöre özelliğine göre isim almışlardır. Yapılan araştırmalar sonucunda Simav'da bu toplantılara yaren denildiği bilgisine ulaşılmış ve yörede yaren kavramının kardeşlik olarak kullanıldığı görülmüştür. Bu çalışma günümüzde yaşatıldığı hali ile Simav Sarı ve Mor Zeybekler Yaren Geleneğini anlatmaktadır. Alan araştırması yapılarak çalışmada günümüzde icra edilen şekli ile eserler notaya alınıp, makam ve ritim analizleri yapılmıştır. Çalışma nitel bir araştırma olup gözlem ve görüşme metotları ile oluşturulmuştur. Çalışmanın sonuç bölümünde ise Türk Kültürünün ve Türk halk müziğinin temel taşlarından olan Simav Sarı ve Mor Zeybekler Yareninin kuruluş tarihinden bu yana hiçbir değişiklik göstermediği, Türk Milli Kültür anlayışının olduğu gibi yaşatıp devamlılığını sağladığı, Yaren geleneğinin günümüzdeki yaşatılma durumu ile yapılacak çalışmalara katkı sağlayacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been made for the fulfillment of the requirements of the thesis for the Haliç University Institute of Social Sciences, Turkish Folk Music Art Major masters with thesis. This paper is prepared for researching the place of Yellow Simav and Purple Zeybekler in the context of Yaren tradition and is prepared because of the inadequacy of the contemporary research related to it. We have reached to a conclusion that the Yaren tradition depends on the Middle Asia and it persists under the topic of male chat meetings in Anatolia. In Anatolia, these conversation meetings are named according to the region where they are held and the characteristics of that region. As a result of the research carried out, in Simav, it is learned that these meetings were called Yaren and it is seen that the concept of Yaren is used as brotherhood in the region. This study describes the Yellow Simav and Purple Zeybekler Yaren tradition as it is kept alive today. By conducting field research, the works were noted in the current applied form, and maqam and rhythm analyzes were made. The study is a qualitative research and it was created by observation and interview methods. In the conclusion part of the study, It has been concluded that Yellow Simav and Purple Zeybekler Yaren, one of the cornerstones of Turkish culture and Turkish Folk Music, has not changed since its foundation, The Turkish national culture understanding is kept alive as it is and ensured its continuity, Yaren tradition will contribute to the work to be done with the current state of this art.