6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a göre devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmelerinde tüketicinin korunması
Consumer protection in timeshare and long-term vacation service contracts according to Consumer Protection Law no 6502
- Tez No: 699526
- Danışmanlar: PROF. EBRU CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tüketicinin Korunması, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, Devre Tatil Sözleşmesi, Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmesi, Consumer Protection, The Consumer Protection Law, Timeshare Contract, Long Term Vacation Service Contract
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Hızla gelişen teknoloji; başta ekonomi olmak üzere birçok alanda süregelen bir dönüşüm hâlinin mevcudiyeti ile sonuçlanmıştır. Neticede; ürün ve hizmetlerin çeşitliliği önemli ölçüde artmış, üretici-tüketici ilişkileri de aynı oranda sofistike bir hâl almaya başlamıştır. Yeni ürün ve hizmetler yeni ilişki biçimlerini beraberinde getirmiş olup yeni ilişkiler de yeni hukuksal düzenlemeleri gerekli kılmıştır. Söz konusu yasal düzenlemelerin önemli bir kısmı ise ticari mübadelelerde asimetrik enformasyon probleminin genelde tüketici aleyhine sonuç doğurur nitelikte olması hasebiyle tüketicinin korunması hususunu düzenler nitelik arz etmektedir. Söz konusu durum turizm sektörü için de geçerli olmuş ve sektöre özgü yeni ürün ve hizmetlerin ortaya çıkışı ile birlikte ilgili birtakım hukuksal düzenlemeler de kısa sürede kendini göstermiştir. Bu tez, turizm sektörünün görece yeni sayılabilecek olan devre tatil ve uzun süreli tatil hizmetleri ile bu hizmetlere dayalı sözleşmelerde tüketicinin korunması konusunu Türk hukuku özelinde incelemektedir. Çalışmanın amacı 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile kaynağını bu kanundan alan Devre Tatil ve Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmeleri Yönetmeliği hükümleri uyarınca tüketicinin korunması mekanizmasının incelenip bu mekanizmanın etkinliğinin sorgulanmasıdır. Bu amaç doğrultusunda; ilgili mevzuat, literatür ve içtihatlar betimsel şekilde analiz edilmiş olup mevcut yasal düzenlemelerin devre tatil ve uzun süreli tatil hizmetleri sözleşmelerinde tüketicinin etkin şekilde korunabilmesi açısından gerekli fakat yeterli olmadığı sonucuna varılmış ve konuya ilişkin politika önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Rapidly developing technology resulted in the existence of an ongoing transformation in many areas, especially in the economy. All in all; the variety of products and services has increased significantly, and producer-consumer relations have started to become equally sophisticated. New products and services have brought with new kinds of relationships and new relationships have made new legal regulations necessary. A significant part of these new legal regulations regulates the issue of consumer protection, as the problem of asymmetric information in commercial exchanges generally has consequences against the consumer. This situation has been valid in the tourism sector and with the emergence of new products and services specific to the sector, some legal regulations have emerged in a short time. This thesis examines the issue of timeshare and long-term vacation services, which can be considered relatively new in the tourism sector, and consumer protection in contracts based on these services, in the context of Turkish law. The aim of the study is to examine the consumer protection mechanism and to question the effectiveness of this mechanism in accordance with the provisions of the Consumer Protection Law No 6502 and the Regulation on Timeshare Vacation and Long-Term Vacation Service Contracts, which originates from this law. In accordance with this purpose; the relevant legislation, literature and case law have been analyzed descriptively, and it has been concluded that the current legal regulations are necessary but not sufficient in terms of effective protection of the consumer in timeshare and long-term vacation services contracts, and policy recommendations on the issue have been made.