Liderlik tarzlarının çalışanların motivasyonu üzerindeki etkisi ve buna yönelik bir araştırma
The effect of leadership styles on employees' motivation
- Tez No: 699537
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLMİRA KERİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Leadership, Leadership Styles, Employee Motivation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Liderler ve yöneticiler, çalışanlar arasında yapmaları gereken şeyi yapmalarına yardımcı olan bir coşku ve üretkenlik ortamı ve kültürü yaratmada önemli bir rol oynarlar. Günümüzdeki büyük şirketlerin çoğu her yıl milyonlarca çalışanları motivasyon kursları, eğitimi, artırma toplantıları ve güçlendirmek için teşvikler, işgücü motivasyonundaki sorunları analiz etmek için toplantılar, motivasyonu ölçmek için araçlar, misyon beyanı vb. için zaman harcamaktadır. Bu araştırmada, tekstil sektöründeki şirketlerin kendi bünyesinde çalışanlarının motivasyon faktörleri hakkındaki algıları ve bunun liderlik stilleri ile nasıl ilişkisi olduğu incelenmiştir.“Farklı liderlik tarzlarının İstanbul`un Fatih bölgesindeki tekstil sektörü şirketleri çalışanların motivasyon düzeyini nasıl etkilediğini”belirlenmiştir ve aşağıdaki ana sorulara bir cevap bulmayı amaçlanmıştır: Çalışanlar motivasyon ve liderlik arasındaki ilişkiyi nasıl algılıyor? Çalışanlar içsel mi yoksa dışsal olarak mı motive? Tekstil sektöründe çalışanları motive eden şey nedir? Liderler, çalışanlarını motive etmek için şu anda ne yapıyor ve gelecekte ne yapmaları gerekiyor? Araştırmanın bünyesinde liderlik tarzları bazında ele alınan ve motivasyon ile ilişkisi irdelenen tekstil sektörünün, hangi liderlik tarzı ile ilişkili olarak motivasyonu arttırdığı ve hangi liderlik tarzı ile motivasyonun düşmesine neden olduğunu araştırmak hedeflenmiştir. Anahtar Kelimler: Liderlik, Liderlik Tarzları, Çalışan Motivasyonu
Özet (Çeviri)
Leaders and managers play an important role in creating an atmosphere and culture of enthusiasm and productivity among employees that help them do what they need to do. Most of today's large companies offer motivation courses, training, boost meetings and incentives to empower millions of employees every year, meetings to analyze problems in workforce motivation, tools to measure motivation, mission statement, etc. spends time on it. In this study, the perceptions of the employees of the companies in the textile sector about the motivation factors and how this is related to their leadership styles were examined. It has been determined that“how different leadership styles affect the motivation level of the employees of the textile sector companies in the Fatih region of Istanbul”and it is aimed to find an answer to the following main questions: • How do employees perceive the relationship between motivation and leadership? • Are employees internally or externally motivated? • What motivates employees in the textile industry? • What are leaders doing now and what should they do in the future to motivate their employees? It is aimed to investigate the textile sector, which is handled on the basis of leadership styles and its relationship with motivation, in relation to which leadership style increases motivation and which leadership style causes motivation to decrease.