Dijital medyanın topluma etkileri
Effects to society of digital media
  1. Tez No: 699538
  2. Yazar: ZEYNEP UYSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU GÜDÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İnternetin Tarihçesi, Dijital Medya, Sosyal Medya, Dijital Kültür, Dijital Sosyoloji, Historiy of The Internet, Digital Media, Social Media, Digital Culture, Digital Sociology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Dijital medyanın toplum üzerine etkilerinin incelendiği bu çalışmanın teorik olan ilk bölümü dijital medyayla ilgili literatür araştırmasını içermektedir. İkinci bölüm, İstanbul ilinde 18 yaş ve üzeri 411 kişiyle gerçekleştirilen anket çalışmasını kapsamaktadır. Kişilerin, interneti kullanım amaçları ve biçimlerinin ortaya çıkarılması için bir anket uygulanmıştır. Anket iki bölümden oluşmuştur. Birinci bölüm, genel olarak doğduğunuz bölge, hayatınızın çoğunu geçirdiğiniz sosyal çevre, eğitim durumu gibi soruların olduğu demografik form, ikinci bölüm de ise bilgi ve iletişim teknolojilerine gösterdikleri uyum ve teknolojileri kullanım becerileri ile ilgili soruların bulunduğu dijital okuryazarlık ölçeğinden oluşmaktadır. Anket her katılımcıyla ek başına ve yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanmaya başlanmış olup Covid-19 süreci nedeniyle Google Drive üzerinden dijital yöntem ile uygulanmaya devam edilmiştir. İnsanlığın var oluşundan günümüze kadar toplum çeşitli evrelerden geçerek dönüşmüştür. Her çağda kullanılan aletler, araç-gereçler topluma yön vermiş, insanların dünyaya bakış açılarında farklılık yaratmıştır. 18. yüzyıldan itibaren ise teknoloji değişime hız kazandıran en önemli belirleyici olmuştur. Günümüzde sosyal hayatın bir parçası olan dijital medya, değişimin ve dönüşümün merkezi olmuştur. Bu çalışmanın amacı dijitalleşmenin toplum üzerinde yarattığı olumlu ve olumsuz yönlerinin, eğitim, ekonomi, yaş gibi faktörlerin dijital medya kullanım amacı ile ilişkisinin ve dijital medya kullanımı ile beraber yeni teknik becerilere gösterdiğimiz uyumun belirlenmesidir. Çalışmanın sonunda, katılımcıların dijital okuryazarlık düzeyleri yaş, eğitim durumu, ilk cep telefonu ve bilgisayara sahip olma, internetten alışveriş yapma durumlarına göre farklılaştığı ortaya çıkmaktadır. Meydana gelen farklılaşma toplumun diğer kurumlarını da etkileyerek yeni bir yapı oluşturmuş ve toplumların da birbirini etkilemesi buna paralellik göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The first theoretical part of this study, which invastigates the effects of digital media on society, includes the literature research on digital media. The second part comprises the survey study conducted with 411 people aged and over in Istanbul. The survey was implemented to reveal the goals and manners of people's use of the Internet. The survey consists of two parts. The first part applies to the demographic from with questions such as the social environment in which spent most of your life, educational statues, the region where you born and the second part consists of the digital literacy scale, which includues questions interested in their adaptation to information and communication technologies and their ability to use technologies. The survey was started to be applied with each participant alone and face to face, but continued to be applied digitally via Google Drive due to the Covid-19 process. Society has transformed through various phases from the existence of humanity to date. The tools and equipments was used in evey period that addressed to society and made difference in people's perspective on the world. As of 18th century, technology became the most substantial determiner that was accelerated to alteration. Digital media which is part of social life today has become the center of switch and transformation. The goals of this study is to determine the positive and negative aspects of digitalization on society, the relationship between factors such as education, economy, age and the target of using digital media, and our adaptation to new technical skills with the use of digital media. At the end of this study emerged that the digital literacy level of the participants differentiated according to their age, educational statues, first mobile phone and having computer, and online shopping. This differentiation has composed a new structure by affecting other corporations of the society, and show parallelism with the influence of societies on each other.