Etkileşimci ve dönüşümcü liderliğin çalışanların motivasyonlarına etkisi: Buna yönelik bir araştırma
The effect of transactional and transformational leadership on employees motivation: A research for this
  1. Tez No: 829326
  2. Yazar: UĞUR ATAKAN DENİZKUŞU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Etkileşimci Liderlik, Dönüşümcü Liderlik, Motivasyon, Leadership, Transactional Leadership, Transformational Leadership, Motivation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Organizasyonların yönetilmesi sürecinde özellikle amaç ve hedeflerin gerçekleştirilmesi doğrultusunda etkin ve sürdürülebilir başarının sağlanabilmesi adına liderlik ve çalışanların önemi ile ilgili sayısız çalışmalar yapılmıştır. Liderlik tarzlarının çeşitlilik göstermesi ve yöneticilerin söz konusu liderlik tarzları kapsamında çalışanlara yönelik doğru ve etkin bir şekilde uygulamalarda bulunması çalışanların motivasyon seviyelerine doğrudan etki etmektedir. Bu bağlamda yöneticiler tarafından ortaya konulacak liderlik tarzının, çalışanların motivasyonunu artırması ve organizasyonun amaç ve hedeflerinin gerçekleşmesi adına önemi bulunmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında liderlik tarzlarından olan etkileşimci ve dönüşümcü liderlik davranışlarının kamu kurumu çalışanlarının motivasyonuna olan etkisinin belirlenmesi ve söz konusu kavramlar arasında ilişkinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında ölçeklere yönelik iç tutarlılık analizi yapılmış olup verilere yönelik betimsel analiz, korelasyon analizi, regresyon analizi ve fark testleri yapılmıştır. Elde edilen veriler neticesinde değişkenlerin bazı demografik özelliklere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaştığı tespit edilmiş ve ilgili sonuçların nedenleri değerlendirilmiştir. Bunun dışında yapılan regresyon analizi ile etkileşimci ve dönüşümcü liderlik uygulamalarının motivasyon üzerinde etkisi olduğu; korelasyon analizi kapsamında ise etkileşimci liderlik uygulamaları ile motivasyon arasında negatif yönlü; dönüşümcü liderlik uygulamaları ile motivasyon arasında ise pozitif yönlü bir anlamlı ilişki olduğu elde edilen önemli bulgulardandır.
Özet (Çeviri)
In the process of managing organizations, numerous studies have been conducted on the importance of leadership and employees in order to ensure effective and sustainable success, especially in line with the realization of goals and objectives. The diversity of leadership styles and managers' correct and effective implementation of these leadership styles directly affect the motivation levels of employees. In this context, the leadership style to be put forward by managers is important in terms of increasing the motivation of employees and realizing the goals and objectives of the organization. Within the scope of this thesis study, it is aimed to determine the effect of transactional and transformational leadership behaviors, which are leadership styles, on the motivation of public institution employees and to determine the relationship between these concepts. Within the scope of the research, internal consistency analysis was conducted for the scales and descriptive analysis, correlation analysis, regression analysis and difference tests were conducted for the data. As a result of the data obtained, it was determined that the variables differed statistically significantly according to some demographic characteristics and the reasons for the related results were evaluated. In addition, regression analysis revealed that transactional and transformational leadership practices have an impact on motivation, and correlation analysis revealed a significant negative relationship between transactional leadership practices and motivation, and a significant positive relationship between transformational leadership practices and motivation.