Tinnituslu hastalarda biofeedback ve ilaç tedavisinin karşılaştırılması
The Comparison of biofeedback therapy and drug therapy in treatment of tinnitus
- Tez No: 69960
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL BELGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: tinnitus, biofeedback terapisi, ilaç tedavisi. IV
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Tinnitus, işitme ile ilgili bir uyan ve dış bir kaynak olmadan kişinin kulaklarında veya kafasının içinde anormal ses algılamasıdır. Otolojide sıklıkla görülen semptomlardan birisi olan tinnitus, çok sayıda kulak rahatsızlığına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Tinnitusun patofizyolojisi tam olarak açıklığa kavuşmamıştır. Genellikle de işitsel sistem içinde anatomik ve/veya fonksiyonel değişmeye bağlı olduğuna inanılır. Tinnitusun tedavisine ilişkin literatürde çok farklı yaklaşımlar mevcuttur. Çalışmamızda bunlardan ikisi olan biofeedback ve ilaç tedavisini karşılaştırmayı amaçladık. Bu amaçla çalışmamızda Hacettepe Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'na tinnitus şikayetiyle başvuran 18-73 yaşlan arasındaki 76 hasta tedavi yöntemleri ve işitme kaybı açısından dört grupta değerlendirilmiştir. Tedavi yöntemlerinin etkinliğinin belirlenmesi için hastalara tedavi öncesi ve sonrasında SCL-90-R -Symptom Check List (Semptom Tarama Listesi) testi uygulanmış ve puanlar karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonucunda, biofeedback uygulanan grupta depresyon ve somatizasyon alt testlerinde istatistiki olarak iyileşme görülürken, ilaç tedavisi uygulanan grupta da düşmanlık alt testinde istatistiki olarak yükselme görülmüştür. Diğer alt testlerde biofeedback grubunda sayısal iyileşme gözlenirken, ilaç tedavisi uygulanan grupta iyileşme olmamasının yanı sıra sayısal olarak şikayetlerdeki artma dikkati çekmiştir. Elde ettiğimiz bulgular biofeedback terapisinin hasta gruplarımızda daha etkili olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A stimulus related with hearing and one developing without being connected to an external source, tinnitus is an abnormal perception of sound in the ears or inside the head of the individual. Tinnitus, being one of the most commonly seen symptoms of otology can come about associated with a great number of ear disorders. Pathophysiology of tinnitus has not been fully understood. It is commonly believed to be connected with anatomic and/or functional modification inside the auditory system. There are very different approaches in literature as to the treatment of tinnitus. In our study, we have aimed at comparing two of these : via biofeedback and medical therapy. Along with this aim, 76 patients aged between 18 to 73 who applied with the complaint of tinnitus to the Department of ENT Hacettepe University Medical Faculty have been evaluated under four groups in relation to loss of hearing and modes of treatment. For the determination of the efficiency of treatment methods, the patients were applied SCL-90-R Symptom Check List test prior and subsequent to treatment and the scores were compared. As a result of comparison, while statistical improvement was observed in the subtests of depression and somatization with the patient group to whom biofeedback was applied with the group to whom medical treatment was applied statistical increase was observed in the hostility subtests. In the other tests while numerical improvement was observed with the biofeedback group with the group to whom medical treatment was applied along with absence of improvement, numerical increase in the complaints struck on attention. The findings we have obtained have put forward the fact that biofeedback therapy has been more effective with our groups. Key Words : tinnitus, biofeedback therapy, drug therapy