Zihinsel ve bedensel engelli ailelerinin yaşadığı problemler ve farkındalık düzeylerinin incelenmesi 'İstanbul/Ümraniye Örneği'
The problems experienced and the awareness levels of mentally and physically disabled families examination 'İstanbul/Ümraniye case'
- Tez No: 699614
- Danışmanlar: PROF. DR. EBULFEZ SÜLEYMANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Aile, Engel, Zihinsel Engellilik, Bedensen Engellilik, Kaygı, Family, Disability, Mental Disability, Physical Disability, Anxiety
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Zihinsel ve bedensel engelli bireylere sahip aileler, hem psikolojik hem de genel sağlıklarını tehdit eden sorunlar yaşamakta, çıkar yol aramaktadırlar. Ebeveynleri çıkmaza sokan bir diğer durum da, kendilerine bir şey olması halinde çocuklarına kimin bakacağına dair kafalarında soru işaretleri olması ve kaygılanmalarıdır. Bu araştırmada, zihinsel ve bedensel engelli ailelerinin yaşamış oldukları problemleri belirlemek, farkındalık düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmanın örneklemini, İstanbul ili Ümraniye ilçesinde bulunan 1-40 yaş arası; %61.3 zihinsel, %18.8 bedensel ve %15.0 zihinsel-bedensel olmak üzere toplamda 80 engellinin anne ve babası oluşturmaktadır. Verilerin analizinde SPSS programı kullanılmış, bağımsız örneklemler için T- Testi, ve Tek Yönlü Varyans Analizi (One Way ANOVA) kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre zihinsel ve bedensel engelli bireylere sahip anneler, babalara oranla çocuklarına daha düşkünlerdir. Maddi durumu iyi olmayan engelli ailelerinin stres oranı, maddi durumu iyi olan engelli ailelerine oranla daha yüksektir. Aileler, engelli çocuktan sonra tekrar çocuk yapmayı göze alamamaktadırlar. Aileler, devletin sağlamış olduğu sosyal yardım vb ayrıcalıklardan faydalanmaktadırlar. Zihinsel ve bedensel engelli çocuğa sahip aileler, gelecek kaygısı yaşamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Families with mentally and physically disabled individuals experience both psychological and health problems and seek a way out. Another situation that puts parents in a deadlock is that they have questions and worry about who will take care of their children if something happens to them. In this study, it was aimed to determine the problems experienced by families with mental and physical disabilities and to determine their awareness levels. The sample of this research is between 1-40 years old, located in Ümraniye district of Istanbul; The parents of 80 disabled people, 61.3% mentally, 18.8% physically and 15.0% mentally-physically. SPSS program was used in the analysis of the data, T-Test and One Way Analysis of Variance (One Way ANOVA) were used for independent samples. According to the results of the research, mothers with mentally and physically disabled individuals are more fond of their children than fathers. The stress rate of disabled families who are not in good financial situation is higher than the disabled families with good financial situation. Families cannot afford to have a child again after a disabled child. Families benefit from privileges such as social assistance provided by the state. Families with mentally and physically disabled children are worried about the future.