The rhetoric of online motherhood in Turkey
Türkiye'de çevirimiçi annelik temsilleri
  1. Tez No: 699682
  2. Yazar: BURCU ASENA SALMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE HİLAL TUZTAŞ HORZUMLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Annelik, Anaçlık, Annelik Temsilleri, Instagram, Facebook, Sosyal Medya, Internet, Performans, Feminizm, Netnografi, Covid-19, Pandemi, Motherhood, Mothering, Mother, Instagram, Social Media, Internet, Representation, Performance, Feminism, Netnography, Covid-19, Pandemic
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Tarih boyunca annelik algısı ve annenin rolü kültüre, coğrafyaya, sosyal ve ekonomik duruma göre değişiklik göstermiştir. Bu değişimler sosyalleşme sırasında fiziksel beraberliklerle gerçekleşmekte iken, içinde yaşadığımız dönemde sosyal medya bu alanın yerini almaya başlamıştır. Sosyo-ekonomik ve entellektüel seviyesi ne olursa olsun, sosyal medya herkesin söz sahibi olabildiği, hatta lider rolü üstlenerek, binlerce kişi tarafından takip edildiği ve kitleleri belli bir ideale doğru yönlendirebildiği bir mecra haline gelmiştir. Covid-19 karantinalarının tüm dünyayı kapatmasıyla da sosyal medyanın gündelik hayatta hem ticari, hem de sosyal olarak etkisi artmıştır. Bu tezin ana odağı sosyal medyada anneliğin nasıl temsil edildiğini ve annelerin hangi özelliklerinin ön plana çıkmalarına yardımcı olduğunu anlamaktır. Instagram değişmekte olan anneliğin yeni neferleri olan genç kadınlar tarafından, Türkiye'de en çok tercih edilen sosyal medya platformudur. Çatışmakta olan ideal anne ve gerçek anne temsilleri, hem netnografik araştırma yöntemleri ile, hem de popüler Instagram anneleri yani“Instamom'larla,”yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmelerden elde edilen veri ile tartışılmaktadır. Sürekli geri dönüt vererek, sosyal davranışları ve algıyı biçimlendiren takipçiler ve linççiler de tartışılmıştır. 7/24 yaşayan sosyal medya, her ihtiyaçları olduğunda seslerini duyacak, tecrübeli insanlara ve kendileri gibi hisseden diğer tüm annelere ulaştıkları bir mecra halini almıştır. Bu tez özellikle, akademik feministlerin ve çevirim içi annelerin feminist söylemlerinin ne kadar farklı olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Throughout history, perceptions and roles of motherhood have changed according to culture, geography, social and economic circumstances. These changes had always been introduced through socialization on the physical ground. Nowadays, social media has started to replace this and becomes the social space where each one can have a word no matter her geographical location, socio-economic and intellectual level. Some even acquire a leading role, followed by thousands and they influence other mothers in a certain way. Instagram is the most favored social media platform by young people who are the subjects of changing motherhood. As a result of Covid-19 lockdowns social media behaviors have been altered and enhanced its place in daily lives both commercially and socially. The focal point of this dissertation is to understand how motherhood is represented in Turkey, in social media and what are the common characteristics promoting their success. Clashing representations of ideal and actual mother are discussed in the light of the qualitative data gathered through Instagram by netnography, as well as the data coming from the semi-structured interviews made with popular Instagram mothers,“Instamoms”in Turkey. Followers and haters are discussed whose feedbacks are constantly shaping social attitudes and perceptions. In social media, living 7/24, they can reach somebody awake and experienced to help them, in return they would help others. This dissertation revealed significantly the differences between the discourses of academic feminists and online mothers.