Dijital vaazların retoriği: Yeni nesil İslami grupların çevrimiçi iletişim pratikleri üzerine bir inceleme
The rhetoric of digital sermons: An examination of the online communication practices of new generation Islamic groups
  1. Tez No: 982797
  2. Yazar: MELİS YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENK SARAÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: dijital vaaz, kişisel gelişim retoriği, neoliberal maneviyat, terapötik anlatı, yeni nesil İslami gruplar, digital preaching, self-help rhetoric, neoliberal spirituality, therapeutic narrative, new-generation Islamic groups
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yeni nesil İslami grupların dijital ortamda sunduğu dini vaaz içerikleri üzerinden şekillenen maneviyat anlayışını, neoliberal bireyselleşme bağlamında sorgulayıcı bir perspektifle ele almıştır. Geleneksel cemaat yapılarından farklı olarak dijital alanda görünürlük gösteren bu grupların, bireysel buhranlara sunduğu çözümleri analiz etmek amacıyla Sözler Köşkü, Hayalhanem, Maksat 114 ve Çınaraltı isimli dört yapı seçilmiş, kişisel gelişim, mutluluk ve başarı gibi neoliberal temalarla harmanlanan dinsel anlatıların bireyi sistemle uyumlu bir özneye dönüştürme biçimleri incelenmiştir. Araştırmada dijital etnografi yöntemi benimsenmiş; seçilen yapıların YouTube içerikleri, ön plandaki vaizlerin yayınladığı kitaplar ve ilişkili kadın medreseleri olan Uhre, Huzme ve Mina da analiz kapsamına dahil edilmiştir. Bulgular, bu yapılar tarafından sunulan içeriklerin bireysel krizleri kaderci ve terapötik anlatılarla çerçevelediğini, yapısal sorunları göz ardı ederek çözümü iman, tevekkül ve sabır gibi kavramlara yönlendirdiğini göstermiştir. Maneviyat, kişisel gelişim söylemleriyle iç içe geçerek bireyi neoliberal düzene uyumlu bir manevi performans öznesine dönüştürmektedir. Sonuç olarak bu çalışma, dijital dini yapıları sadece tebliğ araçları olarak tanımlamakla yetinmeden, neoliberal düzenin krizlerini bireysel sorunlara indirgeyerek bireyi sorumlu tutan, sistemsel meseleleri görünmez kılan ve bu krizleri sistemle uyumlu maneviyat formlarıyla biçimlendiren aygıtlar olarak değerlendirmiştir.
Özet (Çeviri)
This study takes a questioning perspective to examine how spirituality is understood through the religious sermon content offered by new-generation Islamic groups in the digital environment, in the context of neoliberal individualisation. To analyse the solutions offered by these groups, which are visible in the digital space unlike traditional congregational structures, four structures — Sözler Köşkü, Hayalhanem, Maksat 114 and Çınaraltı — were selected. The ways in which religious narratives blend with neoliberal themes such as personal development, happiness and success, thereby transforming the individual into a system-compatible subject, were examined. Digital ethnography was adopted as the research method; the analysis also included the YouTube content of the selected structures, books published by the preachers, and related women's madrasas: Uhre, Huzme and Mina. The findings showed that these structures presented individual crises as either fatalistic or therapeutic, ignored structural problems, and offered solutions based on concepts such as faith, tawakkul, and patience. Spirituality is intertwined with discourses of personal development, transforming the individual into a subject of spiritual performance in line with the neoliberal order. Consequently, this study evaluated digital religious structures not only as tools of preaching, but also as devices that reduce crises of the neoliberal order to individual problems, hold individuals responsible, render systemic issues invisible and shape these crises with spirituality compatible with the system.