İnternet bağımlılığı olan ergenlerde ve ebeveynlerinde otizm spektrum semptomlarının, anksiyete ve depresyon düzeylerinin incelenmesi
Investigation of autism spectrum disorder symptoms and anxiety and depression levels in adolescents with internet addiction and their parents
  1. Tez No: 699709
  2. Yazar: DAMLA BALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLFER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: anksiyete, depresyon, internet bağımlılığı, otizm spektrum bozukluğu, anxiety, depression, internet addiction, autism spectrum disorder
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Damla Balkan, İnternet Bağımlılığı Olan Ergenlerde ve Ebeveynlerinde Otizm Spektrum Semptomlarının, Anksiyete ve Depresyon Düzeylerinin İncelenmesi, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, Muğla, 2020. İnternet bağımlılığı, son yıllarda giderek artan, kişinin işlevselliğinde bozukluğa yol açan, psikiyatrik komorbiditesi yüksek olan bir davranışsal bağımlılıktır. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, anksiyete bozuklukları, depresif bozukluklar, Otizm Spektrum Bozukluğu internet bağımlılığına eşlik eden psikopatolojiler arasındadır. Geniş otizm fenotipi de düşünüldüğünde, çalışmamızda, internet bağımlılığı olan çocuklardaki ve ailelerindeki otizm spektrum bozukluğu belirtilerinin, anksiyete ve depresyon düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya klinik görüşmeler ile internet bağımlılığı saptanan ek psikiyatrik hastalığı olmayan 12-17 yaş aralığında 32 olgu ile ebeveynleri ve yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş, herhangi bir psikiyatrik hastalığı olmayan, sağlıklı 32 ergen ve ebeveynleri alındı. Çalışmaya katılan tüm olgulara ve ebeveynlerine sosyodemografik veri formu verildi. Çalışmaya katılan tüm ergenlerden Young İnternet Bağımlılığı Testi, Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği, Durumluk Sürekli Kaygı Envanteri ve ebeveynlerinden Beck Depresyon Ölçeği, Durumluk Sürekli Kaygı Envanteri, Otizm Anketi, Sosyal İletişim Ölçeği doldurmaları istendi. Çalışmada, Sosyal İletişim Ölçeği, Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği, Çocuk Sürekli Kaygı Envanteri puanları hasta grubunda kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmuş olup, bu ölçeklerin artan puanlarının internet bağımlılığı olasılığını arttırdığı saptandı. Hasta ve kontrol grubunda Sosyal İletişim Ölçeği puanları ile Otizm Anketi puanları arasında pozitif korelasyon saptandı. Sonuç olarak bu çalışmada, internet bağımlılığı olan ergenlerde, otizm, anksiyete ve depresyon ölçek puanlarının daha yüksek olduğu aynı zamanda bu puanlardaki artışın internet bağımlılığı olasılığını arttırdığı bulundu. Ergenlerin otizm puanları ile ebeveynlerinin otizm puanları arasında pozitif bir ilişki gösterildi.
Özet (Çeviri)
Damla Balkan, Investigation of Autism Spectrum Disorder Symptoms and Anxiety and Depression Levels in Adolescents with Internet Addiction and Their Parents, Department of Child and Adolescent Mental Health and Diseases, Thesis of Medical Specialty, Mugla, Turkey, 2020. Internet addiction is an increasingly common behavioral addiction that leads to impaired functionality in individuals and that has high psychiatric comorbidity. Among the psychopathologies accompanying internet addiction are attention deficit and hyperactivity disorder, anxiety disorders, depressive disorders, and autism spectrum disorder. Considering the broad autism phenotype, our study aimed to evaluate autism spectrum disorder symptoms and anxiety and depression levels in children with internet addiction and their parents. The study included 32 subjects aged between 12-17 years who were determined to have internet addiction through clinical interviews but did not have any additional psychiatric illness, and their parents. The control group was made up of 32 age and gender matched adolescents who did not have any chronic physical or psychiatric illnesses, and their parents. A sociodemographic data collection form was given to all subjects and their parents. All participating adolescents were asked to fill out Young's Internet Addiction Test, Children's Depression Inventory, and the State-Trait Anxiety Inventory, and their parents, Beck's Depression Inventory, the State-Trait Anxiety Inventory, the Autism-Spectrum Quotient, and the Social Communication Questionnaire. The Social Communication Questionnaire, Children's Depression Inventory, and Child Trait Anxiety Inventory scores were higher in the patient group compared to the control group, and increasing scores increased the likelihood of internet addiction. There was a positive correlation between the Social Communication Questionnaire and the Autism-Spectrum Quotient scores. We conclude that autism, anxiety and depression scale scores were higher in adolescents with internet addiction, and that increased these scores increased the likelihood of internet addiction. There was a positive correlation between the autism scores of adolescents and the autism scores of their parents.