İletim şebekesinde daralma katsayısı parçacık sürüsü optımızasyon yöntemini kullanarak TCSC ile güç kaybı optimizasyonu
Power loss optimization with TCSC using constraint coefficient particale swarm optimization method in transmission network
- Tez No: 699813
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH MEHMET NUROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: TCSC, CCPSO, Newton Raphson Yük Akış Yöntemi
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Sosyal yaşamın gelişmesiyle birlikte yerleşik alanlarda artan reaktif güç tüketimi, hatlara yüklenilerek gerilim düşümünün ve güç kayıplarının artmasına neden olurken hattın taşıma kapasitesinin de düşmesine yol açar. Bu olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için yaygın olarak kullanılan en etkili yöntemlerden biri iletim şebekesine TCSC yerleştirmektir. TCSC teknolojisinin iletim şebekesinde ana rolü hat gerilim seviyesini artırmak, güç kaybını en az seviyeye indirmek ve hattın aktarma kapasitesini artırmaktır. Önceki TCSC'nin optimum konumu ve boyutu deneyimine göre farklı Parçacık Sürüsü Optimizasyonu (PSO) algoritması seçilmektedir. Bu nedenle, TCSC'nin optimum konumunu ve boyutunu bulmak için yeni bir PSO optimizasyon metodu önemlidir. Aynı zamanda, optimum konumu ve en iyi TCSC boyutu iletim şebekesinin güç kaybını en az seviyeye indirebilmektedir. Bu çalışmada, standart PSO, atalet ağırlığı PSO ve yeni metot olarak daralma katsayısı tabanlı PSO ile güç kaybını en aza indirmek için güç sisteminde TCSC optimum konumunu ve değerini sunmaktadır. Aynı zamanda bu üç farklı algoritma üzerinde karşılaştırma yapılmıştır. Simülasyonlar, IEEE 14 bara sistemi, IEEE 30 baralı sisteminde TCSC de dahil olmak üzere Newton Raphson yük akış yöntemini kullanarak analize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Development of social life has caused increment in reactive power consumption in residential areas. It is obvious that the overloading of the line due to increased reactive power should be prevented in order not to cause high power losses and voltage drops. Therefore, TCSC are prevalently used in transmission systems in order to solve these problems. The main role of Thyristor Controlled Serial Capacitor (TCSC) technology in the transmission network is to increase the line voltage level, minimize the power loss, increase transmission capacity. In previous studies, the appropriate location and value is selected according to the optimal location and value experience of the Thyristor Controlled Series Capacitor (TCSC). Therefore, a new optimization method is important to find the most suitable location and size of the TCSC. At the same time, the best location and the best TCSC size can minimize the loss of the transmission network. In this study, using standard PSO, inertia weight PSO and for the new method using constraint coefficient PSO to minimize power loss, it presents the optimum position and value of Thyristor Controlled Series Capacitor (TCSC) in the power system. Simulations were analyzed using the Newton Raphson load flow method, including the IEEE 14 bus system and the IEEE 30 bus system with TCSC. KeyWords: TCSC, CCPSO, Newton Raphson Load Flow Method