Kanıt temelli öğrenmeyi hayat bilgisi dersi 'Güvenli hayat' ünitesinde uygulamak: Bir eylem araştırması
Applying evidence-based learning in life studies lesson 'Safe life' unit: An action research
- Tez No: 699843
- Danışmanlar: PROF. YÜCEL KABAPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kanıt Temelli Öğrenme, Hayat Bilgisi, Eylem Araştırması, Evidence Based Learning, Life Studies, Action Research
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Hayat Bilgisi dersi, adından da anlaşılacağı üzere hayata dair çocuklara deneyim kazandıracak bilgi ve becerilerle donatılmış bir derstir. Hayat Bilgisi ders konularının gerçekte var olan olaylarla birlikte ele alınması, diğer bir deyişle derslerin“kanıt temelli öğrenme”merkezinde işlenmesi öğrenciyi merkeze alan bir yaklaşımdır. Bu çerçevede“Güvenli Hayat”ünitesinin, kanıt temelli öğrenme ilkelerine göre hazırlanılarak, uygulanması planlanmıştır. Araştırmanın amacı; Hayat Bilgisi dersi öğrenme ortamlarında, görsel ve yazılı kanıtların kullanıldığı öğretim etkinliklerinin tasarlanması, uygulanması ve uygulamanın etkililiğinin değerlendirilmesidir. Bu amaç doğrultusunda aşağıdaki sorulara yanıt aranmıştır: 1. Hayat Bilgisi dersi öğrenme ortamlarında görsel ve yazılı kanıtların kullanımına ilişkin öğrenme süreci ile etkinliklerin nitelikleri nasıldır? 2. Öğrencilerin, araştırmacı öğretmenin Hayat Bilgisi dersi öğrenme ortamlarında görsel ve yazılı kanıtların kullanımına ilişkin görüşleri nasıldır? Kanıt temelli öğrenme merkezinde hazırlanan araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırma desenine göre şekillenmiştir. Araştırmanın veri toplama araçları olarak Kanıt Temelli Öğrenme merkezinde sınıf içi iletişim kayıtları, Kanıt Temelli Öğrenme anlayışı temelinde gerçekleştirilen çalışma yaprakları, öğrenci ön ve son algı anketi, ders kitabı incelemesi, etkinlikler ve rubrikler, öğrenci ve araştırmacı günlükleri kullanılmıştır. Veri toplama araçlarından elde edilen veriler içerik analizi yoluyla değerlendirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, İstanbul ilinin Sancaktepe ilçesine bağlı bir devlet ilkokulunun 3. sınıf öğrencilerinden, 25 öğrenci oluşturmaktadır. Konuların işlenişi Hayat Bilgisi Programında yer alan ünite kazanımlarına göre hazırlanmış olup, sunulan kanıtlar uzmanların görüşleri alınarak yeniden düzenlenmiştir. Hem sınıf öğretmeni hem de öğrenciler Kanıt Temelli Öğrenme merkezinde hazırlanmış böyle bir çalışma ile ilk kez karşılaşmıştır. Bu çalışma, ulaşılan kaynakların sınırlılığı içerisinde Kanıt Temelli Öğrenme yaklaşımının Hayat Bilgisi dersine uyarlandığı ilk lisansüstü çalışma olarak literatürde kendine yer bulacaktır. Kanıt Temelli Öğrenme merkezinde hazırlanan bu çalışma, Hayat Bilgisi derslerinde öğretmenlerin ekonomik kaygı gütmeden hazırlayabileceği örnek bir çalışmadır. Çalışmada Hayat Bilgisi dersi üzerinden diğer derslere de örnek bir çalışma olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
As the name suggests, Life Studies course is equipped with the knowledge and skills that will provide children with experience about life. It is an approach that focuses the student on the center of evidence-based learning“, in which the subjects of Life Studies course are handled with actual events. In this context, ”Safe Life" unit is planned and implemented according to evidence-based learning principles. Purpose of the research; Life Studies course is designed, implemented and evaluated the effectiveness of teaching activities using visual and written evidence in learning environments. For this purpose, the following questions were sought: 1. How are the qualities of activities with the learning process of the use of visual and written evidence in Life Studies course? 2. How are the students' views on the use of visual and written evidence in the researcher teacher's Life Studies course learning environments? The research prepared in the evidence-based learning center will be shaped according to the action research design, one of the qualitative research methods. As data collection tools of the research, classroom communication records in Evidence Based Learning, worksheets based on Evidence Based Learning understanding, student pre and post perception survey, teacher perception survey, textbook analysis, events and rubrics, student and research diaries will be used. The data obtained from the data collection tools will be evaluated through content analysis and descriptive analysis. The study group consisted of 25 students from 3rd grade students of a public elementary school in Sancaktepe district of Istanbul. The processing of the subjects will be prepared according to the unit gains in the Life Studies Program and the evidence to be presented will be prepared based on the opinions of the experts. Both classroom teachers and students will be faced with such a study prepared for the first time in the Evidence Based Learning. This study will find its place in the literature as the first graduate study in which the Evidence Based Learning approach is adapted to the Life Studies course within the limits of the resources reached. This study, which will be prepared in the Evidence Based Learning, is an exemplary study that teachers can prepare in economic studies without economic anxiety. In this study, it is thought that there will be a study that can set an example for other courses through Life Studies course.