Türkiye'de finansal gelişmenin ekonomik büyümeye etkisi: 1980-2020 dönemi
The effect of financial development on economic growth in Turkey: 1980-2020 period
- Tez No: 699942
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİN ÇAKILCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal gelişme, ekonomik büyüme, Türkiye, Finans, Financial development, economic growth, Turkey, Finance
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Ekonomik büyümenin sağlanmasında finans sistemi önemli bir rol üstlenmiştir. Bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucunda finansal gelişme ve ekonomik büyüme arasındaki nedensellik ilişkisini araştıran çalışmalardan farklı ampirik bulgular elde edilmiştir. Bu çalışmada finansal gelişme ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmanın amacı, finansal gelişme ile ekonomik büyüme arasında nasıl bir ilişki olduğunu incelemektir. Türkiye için 1980-2020 dönemleri kapsayan çalışmada yıllık veriler kullanılmıştır. Ekonomik büyümeye ilişkin gösterge olarak Reel GDP, finansal gelişme göstergesi için bankalar tarafından özel sektöre verilen krediler, M2 para arzı ve tasarruflar olarak seçilmiştir. Serilerin durağanlıklarını ölçmek için ADF birim kök testi uygulanmıştır. ARDL sınır testi modeli ile eşbütünleşme ilişkisi bulunmuştur. Değişkenlerin uzun dönemde katsayı tahminlerinde bulunmak için FMOLS ve DOLS testleri uygulanmıştır. Çalışmada son olarak Granger nedensellik testine yer verilmiştir. Granger nedensellik test sonucuna göre kredi ve M2 değişkenlerini dikkate aldığımız durumda arz öncüllü hipotez geçerli olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The financial system has played an important role in ensuring economic growth. As a result of the studies carried out to date, different empirical findings have been obtained from the studies investigating the causal relationship between financial development and economic growth. In this study, the relationship between financial development and economic growth has been examined. The aim of the study is to examine the relationship between financial development and economic growth. Annual data were used in the study covering the 1980-2020 periods for Turkey. Real GDP as an indicator of economic growth loans given by banks to the private sector for financial development indicator, M2 money supply and savings were chosen. ADF unit root test was applied to measure the stationarity of the series. A cointegration relationship was found with the ARDL bounds test model. FMOLS and DOLS tests were applied to estimate the long-term coefficients of the variables. Finally, the Granger causality test was used in the study. According to the Granger causality test result, when we consider the credit and M2 variables, the supply leading hypothesis is valid.