Yabancı dil öğretmen adaylarının yabancı dil öğrenmeye yönelik öz yeterlik algıları ile kalıplaşmış düşünceleri arasındaki ilişki
An investigation of the relationship between the self-efficacy beliefs for foreign language learning and the stereotypical thoughts of students i̇n the foreign language department
- Tez No: 699951
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil, Öz Yeterlik, Kalıplaşmış Düşünce, Foreign language, self-efficacy, stereotypical thoughts
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın amacı, yabancı dil öğretmen adaylarının yabancı dil öğrenmeye yönelik öz yeterlik algıları ile yabancı dile yönelik kalıplaşmış düşünceleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Anabilim Dalında öğrenim gören 224 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi olarak ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak 'Yabancı Dil Öğrenmeye Yönelik Öz Yeterlik Ölçeği' (Adıyaman, 2019) ve 'Yabancı Dile Yönelik Kalıplaşmış Düşünce Ölçeği' (Ünal, 2015) kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde betimsel istatistikler (frekans, yüzde, ortalama), normallik testi (kolmogorov-smirnov), non parametric testler (Mann Whitney U, Kruskal Wallis), varyans analizi, post-hoc analizi (Hochberg, TamhaneT2) ve korelasyon analizi olarak spearmen korelasyon testi kullanılmıştır. Elde edilen verilere göre yabancı dil öğretmen adaylarının öz yeterlik algı düzeylerinde okudukları bölüm, sınıf düzeyi ve yurt dışı deneyimi değişkenine göre anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Ayrıca öğretmen adaylarının yabancı dile yönelik kalıplaşmış düşüncelerinde okudukları bölüm, sınıf düzeyi, yurt dışı deneyimi ve yabancı dil öğrenme amacına göre anlamlı farklılık vardır. Yabancı dil öğretmen adaylarının yabancı dil öğrenmeye yönelik öz yeterlik algıları ile yabancı dile yönelik kalıplaşmış düşünceleri arasında negatif yönde düşük düzeyde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Tespit edilen bu ilişkinin belirlenen değişkenlere göre değişiklik gösterip göstermediği incelediğinde, cinsiyet değişkenine göre kadın öğrencilerde, okudukları bölüm değişkenine göre alman dili eğitimi bölümünde okumakta olan öğrencilerde, anne ve baba eğitim durumu değişkenine göre ilk okul ve orta okul cevabını veren öğrencilerde ve yabancı dil öğrenme amacını diğer olarak belirten öğrencilerde negatif yönde orta düzeyde anlamlılık tespit edilmiştir. Ayrıca yurt dışı deneyimine sahip olmayan ve yabancı dil öğrenme amacı değişkenine göre yabancı dil öğretmeni olmak cevabını veren öğrencilerde negatif yönde düşük düzeyde ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between foreign language teacher candidates' self-efficacy perceptions towards foreign language learning and their stereotyped thoughts about foreign language. The sample of the research consists of 224 teacher candidates studying at Ondokuz Mayıs University, Faculty of Education, Department of Foreign Language Education. In the research, the relational survey model was used as a quantitative research method. The 'SelfEfficacy Scale for Learning a Foreign Language' (Adıyaman, 2019) and the 'Scale of Stereotyped Thought for a Foreign Language' (Ünal, 2015) were used as data collection tools. In the analysis of the data obtained, descriptive statistics (frequency, percentage, average), normality test (Kolmogorov-Smirnov), non-parametric tests (Mann Whitney U, Kruskal Wallis), analysis of variance, post-hoc analysis (Hochberg, TamhaneT2) and spearman correlation test were used as correlation analysis. According to the data obtained, a significant difference was determined in the self-efficacy perception levels of the foreign language teacher candidates according to the variables of the department, grade level and abroad experience. A negative and low-level significant relationship was found between the foreign language teacher candidates' self-efficacy perceptions towards foreign language learning and their stereotypical thoughts about foreign language. When it is examined whether this stated relationship changes according to the specified variables, a medium-level negative significance was found in the female students according to the gender variable, the students of Department of German Language Education according to the department they study, the students who gave the answer of primary and secondary school according to the mother and father educational status variable, and the students who stated their foreign language learning purpose as“other”. In addition, a low level of negative correlation was found in students who did not have abroad experience and answered to be a foreign language teacher according to the variable of foreign language learning purpose.