Prematüre retinopatisi öyküsü olan çocuklarda optik koherens tomografi anjiyografi ile makula değerlendirilmesi
Evaluation of macula with optical coherence tomography angiography in children with retinopathy of prematurity
- Tez No: 700177
- Danışmanlar: PROF. DR. SOLMAZ AKAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: OKTA, prematüre retinopatisi, LFK, anti-VEGF, OCTA, retinopathy of prematurity, LFC, anti-VEGF
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaçlar: Prematüre retinopatisi (PR) öyküsü olan ve tedavi olarak lazer fotokoagülasyon (LFK) ya da intravitreal anti-vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) yapılmış çocukların optik koherens tomografi anjiyografide (OKTA) makula vasküler parametrelerinin term çocuklarla karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Prematüre retinopatisi dışında başka bir oküler patolojisi olmayan lazer fotokoagülasyon tedavisi uygulanan 28 çocuğun 40 gözü, intravitreal Bevacizumab tedavisi uygulanan 22 çocuğun 36 gözü çalışma grubu olarak, yaş ve cinsiyet açısından benzer term ve sağlıklı 40 çocuğun 40 gözü kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Detaylı oftalmolojik muayene yapıldıktan sonra OKTA ile 6 mm x 6 mm HD Anjio Retina taramasında makulada kapiller pleksus yoğunlukları, foveal avasküler zon (FAZ) parametreleri, dış retina ve koryokapillaris kan akım oranları ile santral foveal kalınlık ölçümü yapıldı. Bulgular: LFK ve intravitreal enjeksiyon (İVE) gruplarında foveada yüzeysel ve derin kapiller pleksus yoğunlukları kontrol grubuna göre anlamlı daha yüksek bulunmuştur. FAZ alanı LFK ve İVE gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur (p‹0,001). LFK ve İVE grupları arasında FAZ parametreleri, fovea kapiller pleksus yoğunlukları ve santral fovea kalınlığı açısından anlamlı bir fark görülmemiştir. Korelasyon analizinde yüksek fovea yüzeysel kapiller pleksus yoğunluğu, artmış santral fovea kalınlığı ve azalmış FAZ alanı daha düşük görme keskinliği ile ilişkili bulunmuştur. Sonuç: Prematüre retinopatisinde makulanın FAZ alanı ve kapiller pleksus yoğunlukları gibi mikrovasküler özelliklerinde bozulma görülmektedir. Tedavi alternatifleri arasında makula mikrovasküler parametreleri açısından anlamlı bir fark görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: To compare macula vascular parameters in optical coherence tomography angiography (OCTA) of children with history of retinopathy of prematurity (ROP) who received laser fotocoagulation (LFC) or intravitreal anti-vascular endothelial growth factor (VEGF) therapy as treatment. Material and Method: As study group without no ocular pathology than ROP, 40 eyes of 28 children who were treated with LFC and 36 eyes of 22 children who were treated with intravitreal Bevacizumab and as control group age-gender matched term borned healthy children were included the study. After detailed ophthalmologic examination, capillary plexus densities in macula, foveal avascular zone (FAZ) parameters, outer retina and choriocapillaris flow rates and central foveal thickness were measured with 6 mm x 6 mm HD Anjio Retina slab in OCTA. Results: Foveal superficial and deep capillary plexus densities were found significantly higher in LFC and intravitreal injection (IVI) groups compared to control group. FAZ area was found significantly lower in LFC and IVI groups compared to control group (p‹0,001). No significant difference was observed in FAZ parameters, foveal capillary plexus densities and central foveal thickness between LFC and IVI groups. Higher foveal superficial capillary plexus density, higher central foveal thickness and lower FAZ area were found to be associated with poorer visual acuity in correlation analysis. Conclusion: In retinopathy of prematurity, microvascular characteristics such as FAZ area and capillary plexus densities of macula are deteriorated. There is no significant difference between the treatment alternatives in terms of macular microvascular parameters.