Prematüre retinopatisi nedeni ile lazer fotokoagulasyon tedavisi uygulanan hastaların optik koherens tomografi anjiografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of patients WHO received laser photocoagulation therapy for retinopathy of prematurity using optical coherens tomography angiography
- Tez No: 808630
 - Danışmanlar: DOÇ. HÜSEYİN MAYALI
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
 - Anahtar Kelimeler: prematüre retinopatisi, OKTA, LFK, FAZ, vasküler dansite, retinopathy of prematurity, OCTA, LPC, FAZ, vascular density
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Prematüre retinopatisi geliştirip spontan regrese olan çocuklar, prematüre retinopatisi geliştirip lazer fotokoagulasyon (LFK) ile tedavi edilen çocuklar, erken doğmuş PR öyküsü olmayan çocuklar ve zamanında doğan çocuklardaki uzun dönem makuler yapısal farklılıkların optik koherens tomografi anjiografi (OKTA) ile tespit edilip sonuçlar ile fonksiyonel değişikliklerin ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya Celal Bayar Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda takip edilip PR tanısı konan ve LFK uygulanan 20 hastanın 35 gözü (L-ROP), tedavisiz regrese olan 20 hastanın 35 gözü (R-ROP), takiplerinde PR gelişmeyen prematüre bebeklerden 20 hastanın 38 gözü dahil edildi. Ayrıca term doğan sağlıklı 21 hastanın 37 gözü de kontrol grubu olacak şekilde toplam 4 grup oluşturuldu. Tam oftalmolojik muayene ardından 6x6 mm HD Anjio Retina OKTA ölçümleri yapıldı. Yüzeyel kapiller pleksus damar yoğunluğu (YKP-VD) ve derin kapiller pleksus damar yoğunluğu (DKP-VD) yüzde cinsinden ölçüldü. Santral maküla kalınlığı (SMK) otomatik olarak ölçüldü. Cihazdaki FAZ bölümü seçilerek foveal avasküler zon ile ilgili parametreler elde edildi. Subfoveal koroid kalınlığı (SFKK), OKTA cihazının spektral domain OKT (SD-OKT) raster modülü seçilerek çekilen görüntülerde subfoveal bölgeden manuel olarak ölçüldü. Yine aynı görüntülerden fovea çapı ve foveal çukurluğun derinliği manuel olarak ölçüldü. İç limitan membran varlığı not edildi. Bulgular: Fovea DKP-VD ve YKP-VD L-ROP ve R-ROP grubunda prematüre ve kontrol gruplarına göre yüksek, tüm alanlar DKP-VD ve YKP-VD düşük bulundu. FAZ alanı, perimetri ve FD değerlerinin L-ROP ve R-ROP gruplarında prematüre ve kontrol gruplarına göre azalmış olduğu görüldü. SMK'nın L-ROP ve R-ROP gruplarında prematüre ve kontrol gruplarına göre anlamlı olarak yüksek olduğu değerlendirildi. Fovea çukur derinliği (FÇD) ve fovea çapının da L-ROP ve R-ROP gruplarında prematüre ve kontrol gruplarına göre azaldığı görüldü. Küçülmüş FAZ alanının artmış SMK ve fovea damar yoğunluğu ile ilişkili olduğu görüldü. Ayrıca SMK ile fovea derin ve yüzeyel kapiller pleksus damar yoğunluğu arasında pozitif korelasyon bulundu. Görme keskinliğinin SMK ve fovea damar yoğunluğu ile negatif korelasyon, FAZ alanı ile pozitif korelasyon gösterdiği tespit edildi. Sonuç: Prematüre retinopatisi makula anatomik ve vasküler gelişimini etkilemektedir ve tedaviyle gerilese bile damar yoğunluğu ve FAZ alanında kalıcı değişiklikler izlenmektedir. Bu değişimlerin sonuç görme keskinliğine etkisi sınırlıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Our aim is to compare long term macular structural diferences in in preterm children without a history of retinopathy of prematurity (ROP), children treated with laser photocoagulation (LPC), children with retinopathy of prematurity who regress spontaneously and children born at term by optical coherens tomography angiography (OCTA). Material and Method: The study included 35 eyes of 20 patients who were diagnosed with ROP and underwent LFC, 35 eyes of 20 patients who regressed without treatment and 38 eyes of 20 premature infants who did not develop ROP in their follow-ups. Also, 37 eyes of 21 healthy patients born at term were taken as control group. Following a comprehensive ophthalmological examination, 6x6 mm HD Angio Retina OCTA measurements were taken. The vessel density of the superficial capillary plexus (SCP-VD) and deep capillary plexus (DCP-VD) was determined in percent. The central macular thickness (CMT) was automatically analyzed. The parameters related to the foveal avascular zone were obtained by selecting the FAZ section in the device. Subfoveal choroidal thickness (SFCT) was measured manually from the subfoveal region in the images taken by selecting the spectral domain OCT (SD-OCT) raster module of the OCTA device. Foveal diameter and depth of foveal cupping were measured manually from the same images. The presence of internal limiting membrane was noted. Results: In comparison to the premature and control groups, fovea DCP-VD and YCP-VD were higher in the L-ROP and R-ROP groups, while whole DCP-VD and YCP-VD were lower. It was observed that FAZ area, perimetry and FD values were decreased in the L-ROP and R-ROP groups compared to the premature and control groups. It was evaluated that CMT was significantly higher in L-ROP and R-ROP groups compared to the premature and control groups. Foveal pit depth (FPD) and foveal diameter were also found to be decreased in L-ROP and R-ROP groups compared to the premature and control groups. A reduced FAZ area was found to be associated with increased CMT and foveal vessel density. Also, a positive correlation was found between CMT and fovea deep and superficial capillary plexus vessel density. It was determined that visual acuity was negatively correlated with CMT and foveal vessel density, and positively correlated with FAZ area. Conclusion: Even if it regresses with therapy, retinopathy of prematurity impairs the macula's morphological and vascular development, and changes in the vascular density and FAZ area are irreversible. These modifications have an insignificant effect on the final visual acuity.