Romatizmal hastalıklarda yaygın olarak kullanılan bazı bitkilerin antioksidan kapasitelerinin araştırılması
Investigation of antioxidant capacities of some commonly used plants in rheumatic diseases
  1. Tez No: 700213
  2. Yazar: SİBEL ATASEVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHFUZ ELMASTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: L. nobilis, antioksidan, romatizmal hastalıklar, halk tıbbı, antienflamatuar, P. orientalis, L. nobilis, antioxidant, rheumatic diseases, folk medicine, anti-inflammatory, P. orientalis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı halk arasında romatizmal hastalıkların tedavisinde sıklıkla kullanılan bitkilerin antioksidan ve antienflamatuar aktivitelerinin araştırılması ve bilimsel olarak değerlendirilmesidir. Bu çalışmada bitkilerin halk arasında kullanım şekilleri olan dekoksiyon ve infüzyon ekstrelerine ek olarak etanol ve hekzan ekstreleri kullanıldı. Gereç ve Yöntem: Bitki ekstrelerinin antioksidan aktivitelerinin araştırılması için DPPH• radikal giderme aktivitesi deneyi, ABTS•+ katyon radikali giderme aktivitesi deneyi, CUPRAC deneyi ve FRAP deneyi deneyi yapıldı. Antienflamatuar aktiviteler ise COX-1 ve COX-2 enzim inhibisyonu deneyi kalorimetrik kit kullanılarak araştırıldı. Bulgular: DPPH deneyinde en yüksek aktivite gösteren bitki 15,9 µg/mL IC50 değeri ile defne yaprağının su infüzyonu oldu, deneyde standart olarak kullanılan troloksun IC50 değeri ise 4,56 µg/mL olarak bulundu. ABTS deneyinde en yüksek aktivite gösteren bitki 0,52 µg/mL IC50 değeri ile defne yaprak etanol ekstresi oldu deneyde standart olarak kullanılan BHT'nin IC50 değeri ise 0,66 µg/mL olarak bulundu. CUPRAC deneyinde en yüksek aktivite gösteren bitki 0,827 mmol TEAC/ g KB değeri ile defne yaprak etanol ekstresi oldu. FRAP deneyinde en yüksek aktivite gösteren bitki 11653 mmol FeSO4/ KB değeri ile defne yaprağının su infüzyonu oldu. Antienflamatuar aktivite sonuçlarından COX-1 enzimi üzerine en yüksek inhibisyon gösteren ekstre 10 µg/mL konsantrasyonunda %98 inhibisiyon ile çınar yaprağı su dekoksiyonu olurken COX-2 enzimi üzerine en yüksek inhibisyon gösteren ekstre 10 µg/mL konsantrasyonunda %56 inhibisyonla defne yaprağının hekzan ekstresi oldu. Sonuç: Bu çalışmada defne yaprağının infüzyon ve etanol ekstresi yapılan antioksidan deneylerde yüksek aktivite gösterdi. Çınar yaprağının dekoksiyonu ve defne yaprağının hekzan ekstresi antienflamtuar aktivite gösterdi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to investigate and scientifically evaluate the antioxidant and anti-inflammatory activities of plants that are commonly used in the treatment of rheumatic diseases In this study, ethanol and hexane extracts were used in addition to the decoction and infusion extracts, which are the popular uses of the plants. Materials and Methods: In order to investigate the antioxidant activities of plant extracts, DPPH• radical scavenging activity test, ABTS•+ cation radical scavenging activity test, CUPRAC test and FRAP test were performed. Anti-inflammatory activities were investigated using COX-1 and COX-2 enzyme inhibition assay calorimetric kit. Results: The plant with the highest activity in the DPPH assay was the water infusion of bay leaf with an IC50 value of 15.9 µg/mL, the IC50 value of trolox used as a standard in the assay was 4.56 µg/mL. The plant with the highest activity in the ABTS assay was the bay leaf ethanol extract with an IC50 value of 0.52 µg/mL, and the IC50 value of BHT, which was used as a standard in the assay, was 0.66 µg/mL. The plant with the highest activity in the CUPRAC assay was the bay leaf ethanol extract with a value of 0.827 mmol TEAC/g dry wieght. The plant with the highest activity in the FRAP assay was the water infusion of bay leaf with a value of 11653 mmol FeSO4/g dry weight. Anti-inflammatory activity results; The extract showing the highest inhibition on COX-1 enzyme was sycamore leaf water decoction with 98% inhibition at 10 µg/mL. Conclusion: In this study, infusion and ethanol extract of bay leaf showed high activity in antioxidant experiments. Decoction of sycamore leaf and hexane extract of bay leaf showed anti-inflammatory activity.