Aort darlığı bulunan çocuklarda kalp hızı değişkenliği ve tilt testinin kalp hızı değişkenliği üzerine etkisi
- Tez No: 70031
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZAN ÖZBARLAS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Cardiology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: kalp hızı değişkenliği, aort darlığı, tilt testi, çocuk, heart rate variability, aortis stenosis, tilt position, children. VI
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pediatrik Kardiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Aort Darlığı Bulunan Çocuklarda Kalp Hızı Değişkenliği ve Tilt Testinin Kalp Hızı Değişkenliği Üzerine Etkisi Çalışmamızda, aort darlığı bulunan yaşlan 7-15 arasında (ortalama 9.7 ± 3.3), 15 hasta ve onbir sağlıklı kontrol olgunun KHD analizleri yapıldı. Supin pozisyonunda yapılan yedi dakikalık kayıt sonrası, masa 70° baş yukarıda olacak şekilde tilt pozisyonuna getirildi ve her birisi yedi dakika süren dört ardışık EKG kaydı daha alındı. Alman kayıtların otoregresif model (order 6) ile güç dağılımı analizleri yapıldı. Düşük ve yüksek frekanslı değişkenliğin merkezi frekansları, güçleri, yüzde olarak normalize güçleri ve toplam güç değişkenleri istatistiksel analiz için kaydedildi. Supin pozisyonu kayıtlarının analizleri sonucunda hasta ve kontrol grupları arasında belirgin fark bulunmadı. Tilt pozisyonunda sempatik tonusta artma ve parasempatik tonusta azalmanın belirtileri olarak; düşük frekanslı değişkenliğin merkezi frekansının sola kaydığı, düşük ve yüksek frekanslı değişkenliklerin güçlerinin azaldığı, düşük frekanslı normalize güç yüzdesinin artarken, yüksek frekanslı normalize güç yüzdesinin azaldığı görüldü. Hasta grubunda kontrol grubundan farklı olarak normalize güç yüzdelerindeki değişikliğin anlamlı olarak daha geç ortaya çıktığı gösterildi. Sonuç olarak; supin pozisyonu analizlerine göre hafif-orta aort darlığı bulunan çocuklarda sempatovagal dengenin iyi korunmuş olduğu ancak bu hastalarda tilt pozisyonuna sempatik yanıtta anlamlı gecikme bulunduğu sonucu elde edildi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Heart Rate Variability In Children with Aortic Stenosis and Effects Of Head-Up Tilt Table Test On Heart Rate Variability We analyzed heart rate variability (HRV) and the effects of head-up tilt table test in 1 5 patients with aortic stenosis (mean age 9.7 + 3.3 years), and in 11 healthy controls. After seven minutes supine recording, the table turned to upright position and four consecutive ECG recordings, each consist of seven minutes were done. Frequency domain power spectral analysis have relied on autoregressive approach. The central frequency of low and high frequency oscillations, their powers, total power, normalized powers of low and high frequencies were obtained. The analysis of supine recordings showed any significant differences between patient and control groups. In tilt recordings of both patient and control groups showed shifting of central frequency of low frequency oscillations to left, decrease in low frequency, high frequency and total powers, increase in normalized low frequency power and decrease in normalized high frequency power as an indicators of increasing sympathetic and depressed parasympathetic tone. The only significant difference between groups is the comparison of normalized powers of supin and phases of tilt positions. While control group showed increase in normalized low frequency power and decrease in normalized high frequency power with the beginning of tilt position, patient group showed these changes with the second phase of tilt position. We showed that sympathovagal balance is well preserved in patient with mild to moderate aortic stenosis according to results of the HRV analysis of supin position recordings and we also showed that sympathetic response to tilt position delayed in these patients.