Almanya'da yaşayan Türk asıllı olan ve olmayan Almanlarda kimlik statülerinin madde kullanım sıklığı ve psikolojik belirtilerle ilişkisi üzerine karşılaştırmalı bir araştırma
A comparative investigation on the relationship between identity status and the frequency of substance use, psychological symptoms in German ori̇gi̇n and German of Turkish origin living in Germany
  1. Tez No: 700334
  2. Yazar: GÜLŞAH YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİYE NESRİN DİLBAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kimlik Statüsü, Psikolojik Belirti, Madde Kullanımı, Identity Status, Psychological Symptom, Substance Use
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmanın amacı; Türk asıllı Almanların, Türk asıllı olmayan Almanlara göre kimlik statülerinde farklılık olup olmadığını ve bu kimlik statülerinin psikolojik belirtileri ve madde kullanım sıklığı ile ilgili ilişkisini incelemektir. Araştırmanın örneklemini, Almanya'da doğup büyüyen yaşları 18-35 yaş arasında değişen 159 Türk asıllı Alman ve 150 Türk asıllı olmayan Alman olmak üzere 309 birey oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri katılımcılara uygulanan Kişisel Bilgi Formu, SCL-90R Ölçeği, Genişletilmiş Objektif Ego Kimlik Statüleri Ölçeği ve Madde Kullanım Sıklığı Ölçeğinden elde edilen verilerle toplanmıştır. Araştırmada elde edilen bulguların analizinde IBM SPSS versiyon 21.0 programı kullanılmıştır. Hipotezlerin sınanmasında Pearson ki-kare ve Fisher'in kesin testi, Spearman korelasyon, Lojistik regresyon, ileriye doğru yöntemi (Forward likelihood ratio method), Mann Whitney U analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucuna göre, sigara kullanımında aktif içicilik payı Türk asıllı Alman örnekleminde daha yüksek bulunmuştur. Grupların alkol ve esrar kullanma durumlarında yaşam boyu ve son 12 ayda hiç kullanmayanların payı Türk asıllı Alman örnekleminde daha yüksek bulunmuştur.“Başarılı”kimlik statüsü puanı Alman asıllı,“İpotekli”ve“Dağınık”kimlik statüsü puanları ise Türk asıllı grupta istatistiksel olarak anlamlı yüksek çıkmıştır. Türk asıllı Alman grubunda“Somatizasyon”belirtisi hariç diğer psikolojik belirtiler Türk asıllı olmayan Alman grubuna göre daha yüksek çıkmıştır. Türk asıllı Alman grubunda sigara, alkol, esrar ve uyuşturucu madde kullanma durumuna göre herhangi bir kimlik statüsü arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Ancak Türk asıllı olmayan Alman grubunda sigara ile ''Moratoryum'' kimlik statüsü, alkol ile ''Dağınık'' ve ''Başarılı'' kimlik statüsü, esrar ile ''Başarılı'' kimlik statüsü arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Her iki grupta da tüm psikolojik belirtiler ile 'Moratoryum'' kimlik statüsü arasında pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine whether there is a difference in identity status of Germans of Turkish origin compared to Germans of non-Turkish origin, and the relationship between these identity status and psychological symptoms and frequency of substance use. The fact that our research has not been conducted before is thought to be important in terms of contributing to the literature. The sample of the study consists of 309 individuals born and raised in Germany, including 159 Germans of Turkish origin and 150 non-Turkish Germans aged between 18-35. The data of the study were collected with the data obtained from the Personal Information Form, SCL-90R Scale, Expanded Objective Ego Identity Status Scale and Substance Use Frequency Scale. IBM SPSS version 21.0 program was used to analyze the findings obtained in the study. In testing the hypotheses, Pearson chi-square and Fisher's exact test, Spearman correlation, Logistic regression, forward method (Forward likelihood ratio method), and Mann Whitney U analysis were used. According to the results of the research, the share of active smoking was found to be higher in the German sample of Turkish origin. In the alcohol and cannabis use of the groups, the share of lifelong and non-smokers in the last 12 months was higher in the German of Turkish origin sample. The“ Achievement”identity status score was statistically significantly higher in the German origin group, while the“Foreclosure”and“Diffused”identity status scores were statistically higher in the Turkish origin group. Except for the“somatization”symptom, other psychological symptoms were higher in the German group of Turkish origin compared to the non-Turkish German group. In the German of Turkish origin sample, no statistically significant difference was found between any identity status in terms of smoking, alcohol, cannabis and drug use. However; A statistically significant difference was found between cannabis use and“Achievement”identity status; smoking and“Moratorium”identity status;“ Diffused”,“ Achievement ”identity status and alcohol use in the non-Turkish German group. In both groups, a positive relationship was found between all psychological symptoms and ''Moratorium'' identity status.