Farklı sabit pekiştirme aygıtlarının klinik olarak karşılaştırılması
Clinical comparisons of different fixed orthodontic retainers
  1. Tez No: 700446
  2. Yazar: RECEP ONUR GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞİLAY SAYAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ortodonti, Pekiştirme, Periodontal İndeks, Sabit Retainer, Stabilite, Fixed Retainer, Orthodontics, Periodontal Indeks, Retention, Stability
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu klinik çalışmanın amacı, üç farklı sabit pekiştirme materyalinin periodontal sağlık üzerine etkilerini ve klinik başarı oranlarını prospektif olarak karşılaştırmaktır. Yaşları 13-25 arasında değişen 45 hasta rastgele üç gruba ayrıldı, hastaların üst ve alt çenelerine aynı işlemleri takip ederek sabit pekiştirme aygıtı uygulandı. Çalışma grupları şu şekildedir; Grup 1: Bond-A-Braid®, Grup 2: everStick® ORTHO, Grup 3: Süper-Splint. Kontrol randevuları, pekiştirme aygıtı uygulanmasından 2 hafta (Başlangıç=T0), 1 ay (T1), 3 ay (T2) ve 6 ay (T3) sonra yapıldı. Her randevuda Plak İndeksi (PI), Gingival İndeks (GI), Cep Derinliği (PD), Sondalamada Kanama (BOP) ölçümleri ile ayrıca pekiştirme aygıtlarının başarısızlıkları değerlendirildi. Çalışmada, 6. ay lingual plak indeksi skorları üst çene için sırasıyla Bond-A-Braid (0,67), everStick (0,22) ve Super-Splint (0,72) ve alt çene için Bond-A-Braid (1,06), everStick (0,47) ve Super-Splint (1,06)' dir. Gingival indeks üst çene lingual değerleri ise Bond-A-Braid (1,08), everStick (0,76), Super-Splint (0,96) ve alt çene lingual ise Bond-A-Braid (1,14), everStick (0,86), Super-Splint (1,02) dir. Cep derinliği değerleri, 1 ile 1.5 mm arasında değişerek tüm gruplarda 3 mm'den daha düşük bulunmuştur. Sondalamada kanama değerleri, üst çene lingual Bond-A-Braid (0,21), everStick (0,1), Super-Splint (0,2) olarak ve alt çene lingual değerleri ise Bond-A-Braid (0,3), everStick (0,24), Super-Splint (0,32) olarak bulunmuştur. Başarı oranları; Bond-A-Braid grubunda %86,7, everStick grubunda %90, Super-Splint grubunda %86,7'dir. Periodontal sağlık açısından everStick® ORTHO grubu periodontal ölçümlerin çoğunluğunda daha iyi sonuçlar göstermiştir. Pekiştirme aygıtlarının başarı oranı benzer bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this prospective clinical study was to compare the clinical outcomes of three different fixed lingual retainers in terms of their effects on periodontal health and success rate. Forty five patients between the ages of 13-25 were randomly assigned to three groups (Group 1: Bond-A-Braid®, Group 2: everStick® ORTHO, Group 3: Super-Splint) and upper and lower lingual retainers were bonded. The follow-up appointments were performed 2 weeks (Baseline=T0), 1 month (T1), 3 months (T2), and 6 months (T3) after the application of retainers. Plaque Index (PI), Gingival Index (GI), Probing Depth (PD), Bleeding in Probing (BOP) and Retainer failure were assessed at each appointment. The 6th month lingual plaque index scores were Bond-A-Braid (0.67), everStick (0.22) and Super-Splint (0.72) for the maxilla, and Bond-A-Braid (1.06), everStick (0.47) and Super-Splint (1.06) or the mandible, respectively. Upper lingual gingival index scores were Bond-A-Braid (1.08), everStick (0.76), Super-Splint (0.96) and lower lingual Bond-A-Braid (1.14), everStick (0.86) is Super-Splint (1.02). Pocket depth values ranged from 1 to 1.5 mm, and were found to be less than 3 mm in all groups. Upper lingual Bleeding on probing values were Bond-A-Braid (0.21), everStick (0.1), Super-Splint (0.2) and lower lingual values were Bond-A-Braid (0.3), everStick (0.24) and Super-Splint (0.32). Success rates were; Bond-A-Braid 86.7%, everStick 90%, Super-Splint 86.7%. The everStick® ORTHO group presented better results in terms of periodontal health. The failure rates of the retainers were similar.