Şair Abdulgani en-Nabulsi hayatı ve tasavvufi şiirleri
The life of poet Abdulgani en-Nablusi and its sufi poems
- Tez No: 700517
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şiir, En-nablusi, Tasavvuf, Hamriyyât, vahdeti vücud, Poem, En-nablusi, Islamic Mysticism, Hamriyyat, Unity of Existence
- Yıl: 2021
- Dil: Arapça
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmada Abdulgani en-Nablûsi'nin şiirlerinden ve tasavvufi hayatından bir kesit sunulmaktadır. Ayrıca bu araştırma özellikle şairin yaşadığı coğrafya olmak üzere o devirdeki siyasi, sosyal ve ilmi hayatı da ele almaktadır. Araştırmanın ilk kısmında şair en-Nablûsi'nin doğumundan, yetişmesinden, eserlerinden ve hocalarından bahsedilmektedir İkinci kısımda ise şair en-Nablûsi'nin şiirlerinde kullandığı; gazel, medih, muvahhaş, muhammes(beşli), muvâliyât, dûbeytî (iki beyitlik şiir) türlerini ve şairin onunla şöhret bulduğu Hamriyyât türünü (tasavvufi sarhoşluktan söz eden şiir türü) içeren şiirsel gayelerden söz edilmektedir. Ayrıca bu bölümde şairin şarap ve kadını, zati ilahiye karşı olan aşktan kinaye olarak kullanmasından bahsedilmektedir. Sonra en-Nablûsi'nin tasavvufî şiirinin yansımalarından bahsedildiği üçüncü bölüme geçilmektedir. Sonra bu bölümde tasavvufun manası ve şairinin şiirleri ile kasidelerini ona göre şekillendirdiği vahdeti vücud ve vahdeti şuhud gibi tasavvufi mezhepler ele alınmaktadır. Son kısımda ise araştırma sonucunda ulaşılan neticelerden ve bazı tavsiyelerden söz edilmektedir. Bu araştırmada şaire göre ve genel anlamına göre sûfi edebiyatının ne manaya geldiği, şairin ulaşmak istediği asıl gayeyi ifade etmek için gazel türü şiirlerde kullandığı bir kadına karşı olan aşk ve içki gibi sembolleri kullanmasındaki asıl gayenin ne olduğu gibi sorulara cevap bulmaya çalışılmıştır. Bu araştırmanın önemi, edebiyatın bu türündeki bazı gizli kalan noktaları, bu türlerin şiirsel güzelliğini, imajını ve harika sanatını göstermesinde ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bu araştırma; sûfî şair ile yüce yaratıcıya olan aşkını ifade etmek için kullandığı yüksek edebiyatı arasındaki ilişkiyi göstermesi bakımından da önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, a section of Abdulgani en-Nablûsi's poems and his mystical life is presented. In addition, this research deals with the political, social and scientific life of that period, especially the geography where the poet lived. In the first part of the research, the birth, upbringing, works and teachers of the poet en-Nablûsi are mentioned. In the second part, the poet en-Nablûsi used in his poems; Poetic aims are mentioned, including the genres of ghazal, medih, muvahhaş, muhammes (five), muvâliyât, dûbeytî (poem with two couplets) and the type of Hamriyyat (the type of poetry that talks about mystical drunkenness) with which the poet is famous. In addition, in this section, how the poet's use of wine and woman as an allusion to the love for the divine itself is mentioned. Then, the third part is passed in which the reflections of en-Nablûsi's mystical poetry are mentioned. After that, in this section, the meaning of Sufism and Sufi sects such as the unity of existence and unity of consciousness (vahdeti şuhud), in which the poet shaped his poems and eulogies, are discussed. In the last part, the conclusions reached as a result of the research and some recommendations are mentioned. In this research, it has been tried to find answers to questions such as what Sufi literature means according to the poet and its general meaning, and what is the main purpose of the poet's use of symbols such as love for a woman and drink, which he uses in ghazal type poems to express the main goal he wants to achieve. The importance of this research is revealed in the fact that it shows some of the hidden points in this genre of literature, the poetic beauty, image and wonderful art of these genres. In addition, this research is also important in terms of showing the relationship between the sufi poet and the high literature he uses to express his love for the supreme creator.