Good governance and poverty alleviation in Africa: A case study of 20 african countries
Afrika'da iyi yönetişim ve yoksullukla mücadele: 20 Afrika ülkesi örneği
- Tez No: 814152
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKE CİVELEKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İyi yönetişim, Yoksulluğun Azaltılması ve Afrika, Good Governance, Poverty Alleviation and Africa
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afrika Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Afrika Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmanın birincil amacı, Afrika'da İyi Yönetişim ve Yoksulluğun azaltılması arasındaki ilişkiyi araştırmaktı: 20 Afrika ülkesinin vaka çalışması. Çalışma, bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerindeki etkisini tahmin etmeye yönelik bir modeli tahmin etmek için bir regresyon denklemi kullanmıştır. Çalışma için önerilen veriler altı ana yönetişim göstergesini (ses ve hesap verebilirlik, siyasi istikrar ve şiddet/terörizmin olmaması, hükümetin etkinliği, düzenleyici kalite, hukukun üstünlüğü ve yolsuzluğun kontrolü) ve hanehalkı tüketim harcamalarını (yoksulluk oranı) içermektedir. Afrika'daki beş bölgeden seçilen yirmi ülkenin göstergesi). Çalışma, bir yandan hanehalkı tüketim harcamaları ile siyasi istikrar/şiddet olmaması, düzenleyici kalite, hukukun üstünlüğü ve yolsuzluğun kontrolü arasında pozitif bir ilişki olduğunu gösterirken, diğer yandan makale, İyi Yönetişim ve ses ve hesap verebilirlik ve yönetişim etkinliği. Bu nedenle çalışma, Afrika ülkelerinde barış ve istikrarın, düzenleyici kalitenin ve yolsuzlukla mücadelenin teşvik edilmesini ve Afrikalı liderlerin, yoksulluğu azaltmak için kaynakların adil dağılımını sağlamak üzere yönetişim kurumlarını yasalara uyması için güçlendirmeye teşvik etmeyi önermektedir. Son olarak, makale, iyi yönetişim bileşenlerinin, dünyanın en kalabalık ikinci kıtasında yoksulların yaşam standardını iyileştiren diğer ekonomik göstergeler üzerindeki etkisini test etmek için gelecekteki çalışmaların yapılmasını önermektedir.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this research was to investigate the relationship between Good Governance and Poverty alleviation in Africa: a case study of 20 African countries. The study used a regression equation to estimate a model to predict the effect of the independent variables on the dependent variable. The proposed data for the study comprised six main governance indicators(voice and accountability, political stability and absence of violence/terrorism, government effectiveness, regulatory quality, the rule of law, and control of corruption), and household consumption expenditure (the poverty rate indicator) of the selected twenty countries from the five regions in Africa. On one hand, the study showed that there is a positive relationship between household consumption expenditure and political stability/no violence, regulatory quality, the rule of law, and control of corruption, and on the other hand, the paper noticed a negative relationship between Good Governance and voice and accountability and governance effectiveness. Thus, the study suggests promoting peace and stability, regulatory quality, and the combat against corruption in African countries and encouraging African leaders to empower their governance institutions to abide by the law to ensure the equitable distribution of resources to alleviate poverty. Finally, the paper suggests future studies be carried out to test the impact of good governance components on other economic indicators that improve the standard of living of the poor in the second most populated continent in the World.