Good governance and political instability in Somalia: The casestudy of Mogadishu
Somali'de iyi yönetişim ve siyasi istikrarsızlık: Mogadişu örnek çalışması
- Tez No: 731013
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MARCO BOSCHELE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Somali, İyi Yönetim, Hesap Verebilirlik, Şeffaflık, Hukukun Üstünlüğü, Siyaset ve İstikrarsızlık, Somalia, Good Governance, Accountability, Transparency, Rule of law, Politics, and Instability
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma, Somali'deki mevcut siyasi krizle ve siyasi istikrara yönelik sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için iyi yönetişim ilkeleriyle ilgilidir. 1991'de Somali'nin merkezi hükümetinin çöküşünden bugüne kadar ülkenin durumu pek çok zorlukla karşı karşıya kalmıştır. Somali'de birkaç kez istikrarlı kurumlar inşa etme girişimlerinde bulunulmuştur. Ancak hükümetin kurumsal işlevleri hala çok düşüktür. Benzer şekilde hizmet sunumu da zordur. Ayrıca, Somali'de güvensizlikler, dolaylı seçimler, aşırı yolsuzluk, federalizm sisteminin yanlış anlaşılması ve vatandaşların üst düzey yetkililerin yönetimine erişiminin olmaması gibi temel engeller mevcuttur. Çalışma, özellikle hesap verebilme, şeffaflık ve hukukun üstünlüğü gibi kavramsal inceleme de dahil olmak üzere her iki değişkenin etkilerini ve ilişkilerini araştırmak yerine araştırma hedefleriyle ilgili Somali'deki siyasi istikrarsızlık üzerindeki iyi yönetişimin rolünü ve siyasi istikrarsızlık üzerindeki etkilerini araştırmakla ilgilenmektedir. Araştırmacı, Somali'deki mevcut siyasi durumu, zorlukları ve federalizm yapısını ölçmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada veriler; 10,258 kişilik, Mogadişu yönetim yetkilileri, bazı Bölge kalkınma görevlileri, Mogadişu'nun üst düzey yetkilileri İyi yönetişim ve Mogadişu'daki Köylülerin hedef kitlesinden seçilen 375 katılımcıdan anket yöntemiyle toplanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS istatisitk programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde betimsel istatistiklerin yanında regrasyon analizi kullanılmış, ulaşılan veriler tablolar halinde yorumlanarak sunulmuştur. Araştırma sonucunda; iyi yönetişimin siyasi istikrarsızlık üzerindeki hesap verebilirlik etkilerinin boyutları ile iyi yönetişimin şeffaflığının ve hukukun üstünlüğünün siyasi istikrarsızlık üzerindeki etkileri arasındaki tutarlı etkileşimi bulmuştur. Bununla birlikte, çalışmanın bulguları, bazı iyi yönetişim uygulamalarının siyasi istikrarsızlık üzerinde önemli bir etkisi olmadığını ortaya koymuştur. Bu bağlamda, çalışma, hükümetin ve ilgili tüm kurumların, ülkenin siyasi istikrarını motive etmek ve güçlendirmek için topluluk uzlaşma politikaları ve yasaları getirmek için hızlı hareket etmesi gerektiğini önermektedir.
Özet (Çeviri)
This study is related to the current political crisis in Somalia as well as the principles of good governance to achieve sustainable development toward political stability. From the collapse of Somalia's central government in 1991 up to now, the country's situation has been many challenges. In Somalia, several times have been attempts to build stable institutions. But the government's institutional functions are still very low. Similarly, is difficult for service delivery, Moreover, there are bases for obstacles in Somalia that are insecurities, indirect elections, extreme corruption, misunderstanding federalism system, and citizens having no access to reach to top officers' administration. The study especially explored the role of good governance and political instability case stud of Mogadishu Somalia in some selected with the objectives of investigating instead of the effects and relationships of both variables including the conceptual review such as the accountability, transparency, and rule of law of good governance and effects on political instability. The researcher measured current political situation in Somalia, for instance, the security issues, political challenges, and federalism structure in Somalia. The study was conducted regarding a research design tool, using a questionnaire as an instrument to collect data from 375 respondents selected from the target population of 10,258 area of respondents was related to some officers in responsibility of district development, members government in Mogadishu, and top officials Mogadishu Good Governance and Mogadishu's Peasants. Therefore, in the data analysis, I used descriptive statistics regarding SPSS data analysis software and presented them in tables with interpretation. The analysis found the consistent interaction between the dimensions of good governance's accountability effects on political instability, as well as the transparent and legal framework impacts of good governance and political instability. However, the findings of the study suggested some of the good governance and political instability in Somalia, it has no huge impact on border political instability. The report proposes that the government and other relevant institutions move fast to implement community reconciliation policies and legislation in order to motivate and empower the country's political stability.