Kendinde şey ve ilk felsefe
Thing-in-itself and first philosophy
- Tez No: 700563
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYHAN ÇİTİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kant, İlk Felsefe, Kendinde Şey, Kant, First Philosophy, Thing-in itself
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Günümüzde felsefe ve bilimler arasında yapılan ayrım Kant öncesi dönemde metafizik ve diğer bilimler arasındaydı. Yani metafizik felsefeyle aynı şeydi. Kant'ın metafizik eleştirisi felsefenin parçalanmasına yol açmıştır. Günümüzde yaygın haliyle felsefe“…'nın felsefesi”gibi alanlara ayrılmıştır. Fakat özü itibariyle felsefe tümel bir disiplin olduğu için parçalanmak doğasıyla çelişmektedir. Kant'ın metafizik eleştirisinin doğal bir sonucu“felsefe nedir”tartışmaları olmuştur. İlk felsefe veya felsefe olarak metafiziğe getirilen eleştiriler muhtelif ilk felsefe adaylarını ortaya çıkarmıştır. Kant sonrası felsefe tarihinin anlaşılmaz ve filozofların birbirinden farklı bir faaliyet yapıyor gibi görünmesinin temel sebebi ilk felsefelerinin farklı olmasıdır. Bu tartışmaların izini sürmek ve farklı felsefelerin birliğini anlamak için“kendinde şey”kavramı oldukça elverişlidir.
Özet (Çeviri)
The distinction which is made between philosophy and the sciences nowadays was between metaphysics and the other sciences in the pre-Kantian history of philosophy. Therefore, the metaphysics was the same thing as the philosophy. Kant's critique of metaphysics led to the disintegration of philosophy. Today, philosophy in its common form is divided into fields such as“philosophy of…”. But since philosophy is essentially a universal discipline, the disintegration contradicts its nature. A natural consequence of Kant's criticism of metaphysics has been the“what is philosophy”discussions. Criticisms of metaphysics as the first philosophy or philosophy have revealed various first philosophy candidates. The main reason why the post-Kantian history of philosophy seems incomprehensible and philosophers seem to be doing different activities from each other is that their first philosophies are different. The concept of“thing-in-itself”is very convenient to follow these discussions and to understand the unity of different philosophies.