Klasik türk şiirinde intizâr
Intizâr in classical Turkish poem
  1. Tez No: 700585
  2. Yazar: KADER UYGUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İntizâr, Bekleyiş, Klasik Türk Şiiri, Âşık, Sevgili, Intizâr, Expectation, Classical Turkish Poetry, Lover, Beloved
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 248
Özet
Klasik Türk şiiri, XIII. yüzyıldan XIX. yüzyıla kadar süregelen bir edebiyat dalı olmuştur. Şairler çeşitli mecaz, motif ve imajları kullanırken âşık ve sevgili üzerine kurulu olan malzemeleri kendilerine özgü bir tarzla ve derinlik içerisinde anlatmışlardır. İntizâr/bekleyiş de şairler tarafından çeşitli hayal ve benzetmelerle kullanılmıştır. Firkat ve vuslat arasındaki bir süreci beyan eden intizâr ile klasik şiirde özellikle âşığın bekleyiş serüveninin aydınlatılması amaçlanmaktadır. Şairlerin klasik Türk şiirinde intizârı nasıl kullandıkları, hangi benzetme, hayal ve tasavvurlarla yer verdikleri ve intizâr kavrama yükledikleri anlam ele alınmıştır. Beyitlerde intizârın terkipler ve benzetmeler yoluyla farklı mana, teşbih ve deyimler çerçevesinde kullanıldığını göstererek klasik Türk şiirinde bekleyişin intizâr kapsamında nasıl işlendiği araştırılmıştır. Çalışmamızda ulaşılabilen mevcut 190 divan, 51 mesnevi ve 28 tezkirede intizâr kavramı taranmış beyitler anlamlarına göre tasnif edilmiş, ayrıntılı bir şekilde yorumlanmıştır. Bu bağlamda intizârın klasik Türk şiirindeki yeri ve önemi tespit edilmeye çalışılmış, metin merkezli bir yol izlenerek muhteva incelemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Classical Turkish poem covers the era between the XIIIth century to the XIXth century. While poets use various metaphors, motifs and images, they describe the materials based on the lover and the beloved in their own unique style and depth. İntizâr/waiting is used by poets with various dreams and metaphors. In our work called“Intizâr in Classical Turkish Poem”, it aims to illuminate the waiting adventure of the lover in classical poetry with intizâr, which declares a process between the pain of love and reunion. How poets use intizâr in classical Turkish poetry, what type of analogy, dreams, and imagination they include, and the meaning they attribute to the current concept is discussed. By showing that, intizâr is used within the framework of different meanings, similes, and idioms through compositions and similes in poems, it has been researched how expectations are handled within the scope of intizâr in Turkish literature. Our study covers the concept of intizâr in 190 divans, 51 mesnevis, and 28 tezkires and these are classified according to their meanings and interpreted in detail. In this context, the place and importance of intizâr in classical Turkish poem is shown, and the content analysis has been made by following a text-centered path.