Tüberküloz hastalarının tedavi sürecinde sosyal destek süreçlerinin incelenmesi
Examination of social support processes in the treatment process of tuberculosis patients
  1. Tez No: 700671
  2. Yazar: NACİYE BIYIKLI
  3. Danışmanlar: DR. SAYRA LOTFI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Tüberküloz Hastalığı, Sosyal Destek, Sosyal Hizmet, Tuberculosis, Social Support, Social Work
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada, İstanbul Verem Savaşı Derneği dispanserlerinden tedavi alan tüberküloz hastaların aldıkları sosyal desteğin, tedavilerini nasıl etkilediği incelenmiştir. Bu araştırmada; tüberküloz hastalarının demografik özellikleri, kurumlardan yardım alma durumları, sosyal destek alma durumları, hastalık ve sorunları aldıkları sosyal destek durumları, sosyal hizmet açısından değerlendirilmektedir. Araştırmanın örneklemi tüberküloz hastalarından oluşmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak görüşme formu ve Sosyal Destek Ölçeği kullanılmıştır. Bu kapsamda bağımsız değişken iki gruplu ise bağımsız örneklemlerde t testi, ikiden fazla gruba aitse tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. İki sürekli değişken arasındaki ilişkiyi incelerken ise pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmada tüberküloz hastası olan bireylerin; sosyal güvenceye sahip olanlar, ev sahibi olanlar, çocuk sahibi olmayan, teşhis ve tedavi aşamasında yeterli tıbbi hizmet ve psikoloji destek alan hastaların, hastalıktan dolayı psikolog veya sosyal hizmet uzmanı gibi uzmanların desteğine ihtiyaç duymayan hastaların, Sivil toplum örgütlerinden destek almayanların, ailesinden ve akrabadan destek alan hastaların sosyal destek puanları hastalarda algılanan sosyal desteğin diğer gruplara göre daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was examined that how the social support affected patients' treatment which they received in İstanbul Verem Savaşı Derneği's (A social association in fight against the tuberculosis in İstanbul) dispensaries. In this reseach, the TB positive patients' demografical qualities, whether they receive helps and social supports from constitutions, their ilness and problems were examined in terms of social services.The sample in this study consists of TB positive patients. İnterview form and social support scale were used as the data collection means in this research. The Pearson correlation analysis was used while the relation was being examined between two continuously variable. İn this study, among the TB positive patients who had social security, a house, enough medical care and psychological support in the diagnosis and treatment processes, enough family and relative support, didn't have any children, didn't need any support from professionals like social workers, didn't receive any support from Non Govermental Organisations had more social support points than any other TB positive patients groups.