Türkiye fuarlar tarihi
History of Turkish fairs
- Tez No: 700674
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞENUR TOPÇUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arşiv, Archive
- Anahtar Kelimeler: Fuar, Türkiye'de Fuarcılık, Osmanlı'da Fuarcılık, Fuarlar Tarihi, Uluslararası Fuar, Fair, Fairs in Turkey, Fairs in the Ottoman Empire, History of Fairs, International Exhibition
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Fuarlar, üretici ve tüketicinin belirli bir zamanda, belirli bir yerde, bir araya gelmesi suretiyle arz ve talebin karşılıklı olarak dengelenmesine katkı sağlayan etkinlikler olarak, ticaretin vazgeçilmez unsurlarıdır. Tarihin en eski pazarlama ve tanıtım yöntemleri olarak kabul edilen fuarların, Türk tarihindeki yerinin incelendiği bu çalışmada, fuarlar tarihi ve fuarcılık faaliyetleri Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti olacak şekilde iki dönem halinde ele alınmıştır. Bu bağlamda, fuarların 19'uncu yüzyılda batıya yönelen Osmanlı'nın modernleşme sürecinde, etkin rol aldığı görülmüştür. Bu dönemde iştirak edilen dünya fuarları, sanayi ve ekonomi alanında Osmanlı'nın kendisini diğer ülkelerle mukayese etmesine imkân tanımış ve böylelikle atması gereken adımları belirleyebilmiştir. Bu noktada dünya fuarlarının, Osmanlı ekonomi politikalarında yol gösterici bir rolünün olduğu anlaşılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında ise fuarların diğer ülkelerle başlatılacak stratejik ve ekonomik ilişkilerin doğru zemine oturtulmasında önemli ve etkili bir tanıtım faaliyet olarak kullanıldığı, ayrıca bir ekonomik kalkınma hamlesi olarak da uygulandığı görülmüştür. Cumhuriyet sonrası, günümüze kadar geçen sürede Türkiye, birçok sektörde sağladığı ihtisaslaşma ile birlikte bölgesinde önemli bir fuar merkezi haline gelmiştir. Özellikle, ülke genelinde ve uluslararası alanda faaliyet gösteren çok sayıdaki önemli fuar organizasyon kuruluşu sayesinde, fuarcılık sektöründe ciddi yol kat edilmiştir. Türkiye'nin sahip olduğu destinasyon çekicilikleri, doğal zenginlikleri ve girişimci kuruluşları ile dünya üzerinde fuarcılık sektörünün önde gelen ülkeleri arasında yer alma kapasitesine ve gücüne sahip olduğu anlaşılmış, bu bağlamda kamu-özel işbirliği doğrultusunda fuarcılık sektörünün küresel ölçekte iyi bir konuma gelebileceği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Fairs are indispensable elements of trade as activities that contribute to the mutual balancing of supply and demand by bringing together producers and consumers at a given place at a certain time. In this study, the place of fairs, which is the oldest marketing and promotion method of history, in Turkish history is examined and the history of the Ottoman Empire and the Republic of Turkey as fairs have been addressed in two episodes. In this context, it was seen that the fairs played an active role in the modernization process of the Ottoman Empire, which turned to the West in the 19th century. The world fairs participated in this period allowed the Ottomans to compare itself to other countries in the field of industry and economy and thus could determine the steps to be taken. At this point, it was understood that world fairs had a guiding role in Ottoman economic policies. Republic of Turkey in the founding years of the exhibition will be launched with other countries and is used as an important strategic and effective promotional activities sited in the right ground of economic relations, it was also implemented as an economic development move. After the founding of the Republic of Turkey in the period up to the present, in conjunction with specialization in many sectors it provides has become an important exhibition center. Particularly, thanks to the large number of important fair organization organizations operating throughout the country and in the international arena, the fair sector has come a long way. Destination attractiveness by Turkey have been found to have natural wealth and entrepreneurial organizations with the capacity and strength to be among the leading countries of the world exhibition industry, in this context, it has been evaluated that the fair sector can reach a good position on a global scale in line with public-private cooperation.