Sicil-i Ahval Defterlerine göre Osmanlı Devletinde görev yapan hicazlı devlet memurları
Government officers of hejaz working in the ottoman state according to the Sicil-i Ahval Registers
  1. Tez No: 700696
  2. Yazar: BEYHAN KACIROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS ÖZGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sicill-i Ahval, II. Abdülhamid, Biyografi, Hicz, Sicill-i Ahval, Abdulhamid II, Biography, Hejaz
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 320
Özet
Osmanlı bürokrasisinde devlet memurlarının biyografi kayıtlarının tutulması geleneği Sultan II. Abdülhamid döneminde başladı. Bu bağlamda ilk olarak Sicill-i Ahvâl Komisyonu oluşturuldu ve memurların özgeçmişleri Sicill-i Ahvâl Defterlerine kaydedildi. 1879-1909 yılları arasını kapsayan söz konusu kayıtlar, Osmanlı sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik yapısına dair önemli ipuçları sunabilmektedir. Bu çalışmada, Osmanlı Arşivinde yer alan Sicill-i Ahvâl Defterlerinde kayıtlı Hicaz doğumlu 196 memurun biyografileri incelenerek bazı değerlendirmeler yapıldı. Bu çerçevede Hicaz doğumlu memurların adı, baba adı, lakabı , bulundukları görevler aldıkları ödül ve cezalar, maaş miktarları, eğitim gördükleri okullar ve eğitim durumları, lisan bilgileri, göreve başlama yaşları, görev yaptıkları yerlere dair tespitler yapıldı. Memurlar, meslekleri açısından eğitim, sağlık ve yönetim gibi farklı istihdam sahalarına ayrılarak değerlendirildi. Başarılarından ötürü verilen nişan ve madalyalar ele alındığı gibi, işlenen suçlardan dolayı verilen cezalar konusuna da değinildi. Bu yönüyle Osmanlı memur istihdam politikasına dair yaklaşımlara yer verildi. 2021- Sayfa: 321+ XVII
Özet (Çeviri)
The tradition of keeping the biography records of civil servants in the Ottoman bureaucracy, started during the reign of Sultan Abdulhamid II. In this context, the Sicill-i Ahval Commission was established and the CVs of the civil servants were recorded in the Sicill-i Ahval Books. These records, covering the years 1879-1909, can provide important clues about the socio-cultural and socio-economic structure of the Ottoman Empire. In this study, some evaluations were made by examining the biographies of 196 Hijaz-born civil servants registered in the Sicill-i Ahvâl Registers in the Ottoman Archives. In this framework, determinations were made about the name, father's name, nickname, the duties they received, the rewards and punishments, the amount of salaries, the schools they were educated in and their educational status, language information, the age of starting their duties, and the places they worked. Civil servants were evaluated in terms of their profession by dividing them into different fields of employment such as education, health and management. The arms and medals awarded for their achievements were discussed, as well as the punishments given for the crimes committed. In this respect, approaches to the Ottoman civil servant employment policy were included. 2021- Page: 321+ XVII